Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

L. Simon László: az afrikai sertéspestis elleni uniós szabály ellehetetleníti a magyar vadászati kultúrát

Létrehozva:

A fideszes országgyűlési képviselő szerint nincs reális veszélye az afrikai sertéspestisnek hazánkban, az unió mégis a hazai állomány megtizedelését kéri.

A 168 Óra közösségi platformjain futó Keljfeljancsi című reggeli műsorban Fiala János L. Simon László országgyűlési képviselővel beszélgetett az afrikai sertéspestis nyomán Magyarországot is érintő uniós szabályról. L. Simon László szerint az afrikai sertéspestis egy olyan fertőző betegség, ami emberre ártalmatlan, leginkább vaddisznóról vaddisznóra terjed. A képviselő szerint nem jelent komoly gondot idehaza, könnyedén a sertéstelepeken kívül tartható a kórokozó a szabályok betartásával. 

Felidézte, a betegség körülbelül három éve ütötte fel a fejét Magyarországon, Ukrajna felől érkezett az országba. A kórokozó vaddisznókról vaddisznókra terjed, más állatokat és a házi sertéseket nem veszélyezteti tömegesen. L. Simon László szerint az állatorvos lobbi hatására sikerült Brüsszelben elérni, hogy elrendeljék a tagállamok vaddisznóállományának csökkentését.

Egy uniós szabály szerint 2025-ig annyira le kell csökkenteni a számot, hogy 200 hektáronként egy darab vaddisznó élhessen. L Simon szerint

ez a Bakonyban és a Bércesben azt eredményezné, hogy a jelenlegi becsült állományt a tizedére kellene csökkenteni, ami megvalósíthatatlan

és felesleges pazarlás a képviselő szerint.

Hangsúlyozta: ezzel ellehetetlenítik a magyar vadászati kultúrát. L Simon László emellett azt is elmondta, hogy ez azzal jár, hogy be kell fogni a vaddisznókat, és le kell ölni őket, amiért az államnak kárpótlást kell fizetnie a leölőnek, az ellenőrzést pedig a Nébihnek kell elvégeznie. A képviselő szerint nincs komoly veszélye a kórokozónak: Fejér megyében eddig 5000 tesztet végeztek el, a beküldött minták közül egy sem volt pozitív.

Az adást az alábbi linken lehet megtekinteni:

Legnépszerűbb cikkeink