Connect with us
Nemzeti konzultáció

Kiemelt hírek

Év végéig 6,6 millió Pfizer-vakcina érkezik hazánkba

Létrehozva:

A jelenleg érvényben lévő megállapodások szerint 6,6 millió Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra, tudta meg a Népszava.

A több mint hatmillió vakcina az Európai Bizottsággal 2020-ban megkötött 200+100 millió adag oltóanyagról szóló szerződés keretében jut el az országba. Az idei év elején a Pfizer és a BioNTech egyeztetést kezdett az Európai Bizottsággal arról, hogy 2021 végéig további 200 millió adag COMIRNATY vakcinát biztosítson a 27 uniós tagállam számára, és további 100 millió adag lehívására adjon lehetőséget az EU-nak, számol be a Népszava.

Ezzel az uniós tagállamok számára 2021 végéig biztosított vakcina mennyisége körülbelül duplájára emelkedhet, ugyanis összesen mintegy 500 millió adag oltóanyag kerülhet leszállításra, további 100 millió adag lehívásának lehetőségével. Az ezzel kapcsolatos egyeztetések lezárásáról nem kaptunk még tájékoztatást, ezért egyelőre csak a tárgyalások tényét, és annak számszerű tartalmát tudjuk megerősíteni – tájékoztatott a gyógyszeripari vállalat.  Megjegyezték: A fenti tárgyalás során igényelt kiegészítő mennyiségek szállítása 2021 második negyedévétől indulhat az uniós tagállamokba. A Pfizer és a BioNTech folyamatosan bővíti európai gyártási kapacitását, amelynek következtében február második felétől már minden bizonnyal folyamatosan növekvő mennyiség szállítása is megoldható lesz.

Felix Bubenheimer, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének sajtófőnöke a Népszavának elmondta: a gyártókkal kötött uniós szintű keretmegállapodások alapján a tagállamok egyénileg egyeztetik a cégekkel az olyan részleteket, mint hogy pontosan mikor, hova, és hány darab vakcinát szállítsanak. A pontos adatokra vonatkozóan csak a nemzeti hatóságok tudnak tájékoztatást adni. A lap azonban hiába kérdezte a kormányzatot, a kérdéseikre nem kaptak választ.

Legnépszerűbb cikkeink