Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Tömeggyilkosság Nigerben

Létrehozva:

Forrás: Unsplash/Velizar Ivanov

Legalább hetven embert megöltek és legalább tizenhetet megsebesítettek ismeretlen fegyveres támadók Nigerben – jelentette be szombaton a nyugat-afrikai ország belügyminisztere.

Alkache Alhada tájékoztatása szerint a támadás a mali határ közelében történt. Magukat megnevezni nem kívánó biztonsági és belügyi források szerint a Tchombangou falu elleni támadásban körülbelül 49-en vesztették életüket, további 17-en megsebesültek, a közeli Zaroumdareye faluban pedig 30 emberrel végeztek a támadók.

Niger az egyik legjelentősebb tranzitország a Földközi-tenger felé igyekvő afrikai migránsok számára. Ezért az Európai Unió az elmúlt években igyekezett jelentős nyomást gyakorolni Niameyre, hogy vessen véget az országon keresztül zajló embercsempészetnek. Az országban ugyanakkor Malival, Mauritániával, Csáddal és Burkina Fasóval együtt olyan terrorszervezetek aktívak, amelyek vagy az al-Kaidával vagy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezettel állnak szövetségben. Emiatt Niger az EU fontos szövetségese is a terrorizmus elleni harcnak a Száhel-övezetnek nevezett régióban.

Az országban szintén szombaton ismertették az elnök- és a parlamenti választás előzetes eredményét, miután Mahamadou Issoufou két ciklus után távozik az ország éléről. Szövetségese, Mohamed Bazoum korábbi külügyminiszter a voksok 39,6 százalékát kapta, míg Mahamae Ousmane, a legerősebb ellenzéki jelölt a szavazatok 16,9 százalékát szerezte meg. A második fordulót február 22-én tartják.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink