Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

23 milliárdból épít raktárat az OSZK-nak a kormány

Létrehozva:

Az OSZK piliscsabai raktárának látványterve / Fotó: oszk.hu

Megjelent a Közlönyben a rendelet, ami szerint az Országos Széchényi Könyvtár raktára 23 milliárdból épülhet meg Piliscsabán, a Pázmány volt területén. Két év alatt kell elkészülnie.

Döntött a kormány az Országos Széchényi Könyvtár archivális raktárának építéséről, a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint egyetért a piliscsabai beruházással, és annak felső értékét 23,3 milliárd forintban határozza meg, ennyiből épülhet tehát a komplexum.

Ebből 2021-re 11,1 milliárdot kell biztosítani, és a 2022-es költségvetésben biztosítani kell a további, egyelőre nem meghatározott összeget. Egyéb kiadásokra a Kiemelt kormányzati magasépítési beruházásokat intéző ügynökségnek a kormány 50-55 millió forintot juttat 2021–22-re.

A projektre még júniusban írta ki a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) a közbeszerzést. Ebből kiderül, hogy a beruházás az Iosephinumon Makovecz Imre Bástyája elnevezésű (már részben elkészült) nagyprojekt részeként épül meg. (A Pázmány Péter Katolikus Egyetem beköltözik Budapestre, a piliscsabai épületek az állam kezébe kerülnek, később döntenek a hasznosításról.)

A raktár 91 ezer polcfolyóméter befogadóképességű, 11 343 négyzetméter alapterületű – és egy speciális szerverterem is helyet kap benne. Több épületből fog állni, a főépület négyszintes lesz, a két melléképület 1-1 szintes. Két év alatt meg kell épülnie a szerződés aláírása után.

Olyan cég jelentkezhet, amelynek az elmúlt három évben a nettó árbevétele összesen 4 milliárd forintnál nem volt alacsonyabb, és ezt magasépítésből kellett összehozza. Valamint nem volt ezek között egynél több deficites éve – ezeket a feltételeket konzorciumba álló cégek együtt is hozhatják. Szakmai minimumkövetelés a magasépítési referencia, de még réz tetőfedést is be kellett mutatni.

A tervek már elkészültek, a győri TSPC Csoport látványterveket is közölt az oldalán. Ők tervezték a Szabad György Irodaházat a budapesti Kossuth téren (a lebontott METESZ-székház helyén), a Bécsi Krematóriumot, a Testnevelési Egyetem Csörsz utcai és Alkotás utcai ütemén is dolgoztak, a Nemzeti Táncszínházat, a Nemzeti Lovardát vagy a Millenáris Széllkapu Parkot.

Hogy ki építi a raktárt, ki nyerte a közbeszerzést, nem sikerült megtudni, a tervezőirodánál is érdeklődtünk, ahogy a BMSK-nál is, ha válaszolnak, cikkünket frissítjük.

 

 

 

Legnépszerűbb cikkeink