Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

A parlament ma arról szavaz, apa férfi, anya nő

Létrehozva:

A választási törvényeket is átszabják a mai szavazással. 

Az Országgyűlés ma az alaptörvény kilencedik módosításáról, valamint a választási szabályok megváltoztatásáról is szavaz, írja az MTI. A parlament e heti második ülésnapja reggel 9 órakor kezdődik, a képviselők ekkor a temesvári népfelkelés évfordulójára emlékeznek, majd napirend előtti felszólalások hangoznak el.

A Ház ezt követően huszonegy javaslatról dönt, köztük az alaptörvény kilencedik módosításáról, amely a kormány szerint a magyar családok erősebb védelmét, a gyermekek biztonságát hivatott szolgálni – bekerül az Alaptörvénybe, hogy „Az anya nő, az apa férfi”, illetve, hogy „Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést”.

Szavazhatnak továbbá a választási törvény módosításáról is, amelyet a változtatásokat előterjesztő Varga Judit igazságügyi miniszter a „kamupártok” elleni fellépés szükségességével indokolt – azaz arról, hogy 2022-ben csak azok a pártok állíthatnak országos listát, amelyek legalább 14 megyében és a fővárosban minimum 71 egyéni választókerületben önállóan állítanak jelöltet. Ezzel egyrészt egy listára terelik az ellenzéket, másrészt nagyban megnehezítik a kis pártok dolgát, mint az MKKP, vagy a módosító javaslatot benyújtó Volner János pártja, a Volner Párt. Volner szerint nekik nem lesz ebből nehézségük.

 

Legnépszerűbb cikkeink