Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Januártól ellenőrizhetik a hálapénzt 

Létrehozva:

Illusztráció. Forrás: Shutterstock

Az még egyelőre kérdéses, hogy hogyan fogják ellenőrizni, hogy ki ad és ki fogad el hálapénzt. 

Januártól jár az emelt bér az orvosoknak, és ezzel egy időben elkezdik „levadászni” a paraszolvenciát elfogadókat – értesült biztos forrásból a Népszava

Az egészségügyi törvény a Büntető törvénykönyvet is módosította, megtiltotta a hálapénzt. Így akár egy év szabadságvesztésre is ítélhető az az orvos, aki elfogadja, vagy az a beteg, aki adja a hálapénzt. A lap szerint januártól egy egészségügyi dolgozó a betegtől a kezelés után legfeljebb egyszer és csakis olyan tárgyat fogadhat el, amelynek értéke nem haladja meg a minimálbér havi összegének öt százalékát, ami nyolc ezer forintnak felel meg. 

A Népszava információi szerint januártól ezt ellenőrizni is fogják majd. Az viszont egyelőre kérdéses, hogy a „vadászatot” hogyan fogják kivitelezni, ugyanis ez jellemzően olyan helyeken történik, ahol senki más nincs.

A Népszava úgy tudja, hogy már a héten megkezdik az intézményrendszer átszervezését. Első körben létrehozták az Országos Kórházi Főigazgatóságot, a következő lépés pedig a negyven csúcskórház és azok vezetőinek kijelölése lesz. Az átalakítások a lap információ szerint nyárra, kora őszre befejeződhetnek.  

Legnépszerűbb cikkeink