Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nincs mit pótolni az SZFE hallgatói szerint

Létrehozva:

Fotó: Pozsonyi Roland / Pesti Hírlap

Elutasítják az SZFE hallgatói a tanév rendjének módosítását – írja a hvg.hu.

Mint ismert, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatók által el nem ismert vezetése új tantervi rendet készített. Magyarázatuk szerint ez lehetővé teszi a hallgatók számára a tanév őszi szemeszterében elmaradt tanegységek utólagos teljesítését, valamint a tavaszi szemeszterre tervezett tanegységek akadálytalan felvételét és teljesítését.

A vonatkozó rektori utasítás szerint 2021. február 1-től 19-ig pótolható lesz az első félévben felvett órák november 27. és december 12. közé eső része, illetve az elmaradt vizsgák is.

A közlésre hétfő hajnalban reagáltak az SZFE hallgatói.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem illegitim vezetősége felismerte, hogy dokumentáltan megtartott tanórákat és kurzusokat meg nem történtnek tekinteni nem lehet, így már csak az általa elrendelt felfüggesztéstől számított két hét érvénytelenítéséhez ragaszkodna. A hallgatók és oktatók közössége a tanév rendjének módosítását elutasítja” – idézi a tiltakozó hallgatókat a lap.

Korábban az egyetemet tulajdonló alapítvány kuratóriumának elnöke, Vidnyánszky Attila azt közölte, hogy az egész őszi félévet érvénytelenítik. Az oktatási ombudsman azonban jelezte, jogsértőnek tartja, hogy az SZFE hallgatóit a tanév felfüggesztésével fenyegetik.

Aáry-Tamás Lajos vizsgálata szerint az egyetem polgársága igazolta, hogy az oktatás az intézmény falain belül rendben zajott, így a fenntartónak semmilyen alapja nincsen a tanév akadályozására.

A hallgatók szerint sincs mit pótolni, ugyanis a szeptember 1-jével alapítványi fenntartásúvá vált intézményben, amelynek épületeit több mint 70 napon keresztül blokád alatt tartották, folyamatosan zajlott az oktatás. Előbb személyesen, november 11-e után pedig – amikor a blokádot a járvány súlyosbodása miatt fizikailag feladták – digitális formában.

Mivel a szorgalmi időszakból fennmaradó – november 27. és december 12. közötti – két hétben is maradéktalanul zajlott az oktatás, a hallgatók és oktatók közössége értelmetlennek látja a tavaszi szemeszter meghosszabbítását.

Emlékeztettek, hogy november 30-án közigazgatási perben támadták meg az általuk el nem ismert kuratórium és vezetőség közös rendelkezését a tanulmányi félév felfüggesztéséről, a Fővárosi Törvényszék pedig kimondta, hogy az egyetemen az oktatás nem tekinthető felfüggesztettnek, a Neptun-rendszert – amelyet szerintük önkényesen iktatott ki a vezetőség – ezért működtetni kellene.

Szerintük a tanév rendjét kizárólag jogszerűen kinevezett rektori feladatokat ellátó személy módosíthatná, a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek azonban jelenleg nincs törvényesen megbízott akadémiai vezetője, a rendelkezést így az egyetem hallgatói és oktatói semmisnek tekintik.

Legnépszerűbb cikkeink