Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Már több mint 150 ezren kaptak az orosz védőoltásból

Létrehozva:

Csütörtökön már az összes orosz régióba eljuthat az oltóanyag. Többtucatnyi országgal tárgyalnak a szállításról.

Oroszországban már több mint 150 ezer embert oltottak be Szputnyik V vakcinával –  idézi Alekszandr Gincburg szavait az MTI. Az első orosz oltóanyagot kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója szerint ez a szám nagyobb, mint bármelyik másik országé.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter kedden elmondta: az ország régióinak felébe már eljutott a Szputnyik V, és csütörtöktől a másik fele is megkapja az oltóanyagot a kiterjedt oltókampány elkezdéséhez. Tatyjana Golikova miniszerelnök-helyettes hivatala csütörtökön közölte: az oltási kampánynak a hétvégéig az ország összes régiójában meg kell kezdődnie.

Gincburg a csütörtöki interjúban azt is elmondta, hogy Moszkva kész konzultálni Ankarával, valamint kész leszállítani a szükséges mennyiségű oltóanyagot Törökországnak ahhoz, hogy a török szakemberek toxikológiai vizsgálatokat és harmadik fázisú tesztelést végezzenek vele, önkéntesek bevonásával. A Habertürk török hírportál Fahrettin Koca egészségügyi miniszterre hivatkozva szerdán azt írta, hogy az orosz védőoltás nem felelt meg a helyes laboratóriumi gyakorlat feltételeinek, ezért a törökországi engedélyeztetés nem lehetséges. Koca ezt cáfolva hangsúlyozta, hogy nem lesz gond a Szputnyik V beszerzésével, ha annak törökországi tesztjei sikeresek.

Gincburg szerint az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) többtucatnyi országgal tárgyal a Szputnyik V szállításáról és gyártásáról.

Oroszországban közel félmillió aktív fertőzött van, az országban több mint egy hónapja mindennap legalább 20 ezer új fertőzöttet azonosítanak. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 545 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink