Connect with us

Nagyvilág

Összecsaptak a tüntetők és a rohamrendőrök Párizs utcáin

Létrehozva:

Egy ötszáz fős, fekete ruhás csoport állt a tömeg élére, egy bankba is betörtek. A tömeget nem hatja meg, hogy Macron már átírná a törvényjavaslatot.

Ötezren vonultak Párizs utcáira szombaton, sokan közülük a kormányellenes tiltakozás jelképévé vált sárga mellényt viselték. A menet azonban nem ért el a Köztársaság térre, mert ötszáz fekete ruhás tüntető kivált a tömegből, és utcakövekkel kezdték el dobálni a rohamrendőröket, akik erre könnygázzal válaszoltak. A csoport betört egy szupermarketbe, egy ingatlanügynökségbe és egy bankba is a Gambetta sugárúton, és több autót felgyújtottak. Gerard Darmanin belügyminiszter elmondta, 22 embert letartóztattak – írja a BBC.

Szombatra közel száz tüntetést szerveztek Franciaország-szerte egy új törvénytervezet miatt, ami szerint 45 ezer euróra büntetnék, aki fényképet tesz közzé szolgálatban lévő rendőrről.

Ellenzők szerint a terv gátolja a sajtószabadságot és a rendőri túlkapások rögzítését.

Az utóbbi hétvégéken több francia városban is tüntetéseket váltott ki a törvénytervezet, a feszültség pedig azután fokozódott igazán, hogy egy videofelvétel, amin három rendőr támad egy fekete férfira, felkapott lett az interneten. Múlt héten félmillióan vonultak utcára, az összecsapásokban pedig több tucatnyian megsérültek. Macron pártja, az En Marche! már azt tervezi, hogy újraírják a tervezett törvény bizonyos részeit, de ez nem csillapította a feszültséget. Macron egy interjúban azt is elárulta, hogy következő nyártól egyre több rendőr visel majd testkamerát.

Legnépszerűbb cikkeink