Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Néhány bolt nem engedi be az időseket az idősávon kívül, ám ez jogellenes

Létrehozva:

Mégis van olyan bolt, ahol ez a gyakorlat.

Több üzletben az előírtnál szigorúbban alkalmazzák a vásárlási idősávot: akad vegyesbolt, ahol az idősek délelőtti két óráján kívül már nem vagy nem szívesen fogadnak veszélyeztetett korú vásárlókat, ám ez jogellenes – írja a Magyar Nemzet. A 65 év felettiek az első adventi hétvégéig a vártnál kisebb arányban fogták vissza délutáni látogatásaikat a zsúfoltabb helyeken.

Az áruházláncoktól független, kisebb élelmiszer- és vegyesboltok üzemeltetői néhol a kötelező kétórás délelőtti korlátozáson kívül is önként alkalmazzák az idősávot, úgy, hogy a forgalmasabb órákban a korábbi tapasztalatokra hivatkozva nem engedik be a veszélyeztetett korosztály vásárlóit. Arra hivatkoznak, hogy tavasszal ez a gyakorlat vált be, és, hogy feszültséget szül a generációk között, ha az érintett vevőkör sem egységesen él a lehetőségekkel. Bubenkó Csaba viszont jelezte a Magyar Nemzetnek, hogy a vásárlás megtagadása az idősektől jogellenes.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke elmondta: fegyelmezettebb lett a lakosság a kereskedelemben, több vevő érkezik egyedül, mert jobban figyelnek rá a családok, hogy egyszerre ne bonyolítsák sokan a beszerzéseket. Kiemelendő a fiatalabbak együttműködése: nem voltak vitás helyzetek, inkább tiszteletben tartják az időseket megillető előjogokat, még ha az kényelmetlenséggel jár is. Viszont azt jelentős arányban nemigen tapasztalják a boltosok, hogy a 65 év felettiek az idősáv bevezetése óta visszafognák látogatásaikat a mások által is felkereshető, forgalmasabb napszakokban – mondta Bubenkó.

Legnépszerűbb cikkeink