Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Érvénytelen a félév az SZFE-n

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

Az oktatási biztos állásfoglalása ellenére, a kormány által nyújtott jogi segítséget kihasználva.

Péntek este kikerült a kuratórium közleménye az SZFE oldalára, amely értelmében az jelenlegi félévet érvénytelenítik. Erre egy friss, 25-én kelt rendelet ad lehetőséget, amely azt is megengedi, hogy az érvénytelenítés esetében a jogi felülvizsgálat (ez ugyanis folyik, a hallgatók beperelték az Oktatási Hivatalt) ne legyen halasztó hatályú.

A közlemény úgy fogalmaz, „a továbbra is fennálló rendkívüli helyzetre tekintettel a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei az Egyetemen nem állnak fenn”.

A hallgatók tanköztársaságot alapítottak korábban, az SZFE blokádjának megkezdése után, és állításuk szerint annak rendje és módja szerint folyt az oktatás. A félév érvénytelenítéséről pedig azt írták: „A Színház- és Filmművészeti Egyetem közössége a rendkívüli helyzet meghatározását értelmezve arra jutott, hogy intézményünkben nem áll fenn sem közegészségügyi-, sem közbiztonsági ok, sem természeti csapás, mely ellehetetlenítené a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítését. A tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül éppen a tanulmányi félév felfüggesztése, közvetve pedig az alapítványi átállás módja fenyegeti – ezen veszélyeket elháríthatónak találjuk, amennyiben az Innovációs- és Technológiai Minisztérium, az alapítói jogok törvényes gyakorlója, az ellenérdekű fenntartóval szemben fellép.”

Az Oktatási Jogok Biztosa, dr. Aáry-Tamás Lajos úgy látta, a kuratóriumnak nincs joga felfüggeszteni az oktatást.

 

Legnépszerűbb cikkeink