Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kiszorítanák az egyedülállókat az örökbefogadásból

Létrehozva:

Idén már harmadszor módosítja a kormány az örökbefogadás szabályait, mintha nem tudná eldönteni, ki hogyan válhat szülővé. Az új törvényjavaslat vállaltan a homoszexuális párokat akarja kizárni az örökbefogadásból, de ezzel az egyedülálló nőktől és a házasságlevél nélkül együtt élőktől is elvenné a lehetőséget.

Novák Katalin családügyi miniszter korábban rosszindulatú hangulatkeltésnek nevezte, hogy egyes szakértők azt állították, az új módosítás megbélyegezi az egyedülálló szülőket. A tárca nélküli miniszter szerint azzal, hogy az egyedülállók ezután csak egyedi miniszteri engedéllyel fogadhatnak örökbe gyereket, csak egy kiskaput zárnak be, hogy homoszexuális párok ezt kihasználva se tudjanak örökbe fogadni.

Az ügyben eddig megszólaló szakmabeliek szerint a magyarázat érthetetlen, hiszen a múltban is a legjobb megoldást kellett megtalálni az örökbefogadásra váró gyermekeknek, vagyis egy házaspárt. Egyedülállók – köztük a nem heteroszexuálisok is – eddig is csak akkor válhattak örökbefogadó szülővé, ha nem volt ilyen jelentkező. Ez évente az esetek 9-10 százalékában fordult elő. A várakozók között nagyon sok az egyedülálló nő, többségük az átlagnál elfogadóbb: korrigálható problémával küzdő nagyobb, 3-7 év körüli gyereket is befogadnának. A kormány lépése nemcsak őket, de a házasságlevél nélkül együtt élőket és a szexuális másságukat vállalókat is kizárná az örökbefogadásból. Pedig az évi nagyjából 1000 esetből eddig 60-100 gyermeket ez a kör vihetett haza, de ezután csak miniszteri engedéllyel tehetik ezt meg. Az örökbefogadást nehezítő szigorítások azért is érthetetlenek, mert évek óta nő az örökbefogadások száma. 

Molnár László, a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület munkatársa abszurdnak tartja, hogy méltányossági alapon válogassanak a jelentkezők között és nem tartja kizártnak, hogy a lépés névházasságokba kényszeríti a gyermekre vágyókat. Számításai szerint jelenleg nagyjából 23 ezer gyermek él állami gondoskodásban, 70 százalékuk nevelőszülőknél, a többiek otthonokban, de mindegyik megoldás kisebb biztonságot jelent, mintha örökbe fogadnák őket, hiszen ott az érzelmi mellé jogi biztonságot is kapnak. 

A korábban a témában már nyilatkozó Székely Zsuzsanna, az örökbefogadó családokat segítő Mózeskosár Egyesület elnöke a Pesti Hírlapnak elmondta, eleve zavaros, hogy az örökbefogadási procedúra melyik szakaszába akar beleavatkozni a miniszter. A jelentkező ugyanis először keresztülmegy egy alkalmassági vizsgálaton a helyi TEGYESZ-ben (Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat), amely ír egy javaslatot a gyámhivatalnak, az pedig, mint hatóság meghozza döntését az alkalmasságról a szakértői vélemények alapján. „A törvényi szövegből jelenleg az olvasható ki, hogy ezen a ponton kívánnak beleszólni. Tegyük fel, hogy 10 egyedülálló örökbefogadót az összes szakértői vélemény támogat, majd a miniszter egyszercsak azt mondja, 9 nem kaphat alkalmasságot, de egy igen. Ez teljes nonszensz” – jelentette ki az elnök.

Székely Zsuzsa szerint csak abban a szakaszban lenne értelme bármilyen beavatkozásnak, amikor a TEGYESZ keresi a legalkalmasabb szülőt. Ekkor összeülne egy szakemberekből álló, úgynevezett illesztési team, amely a javaslatát átadná a családügyi miniszternek, aki megmondhatná, egyetért-e a szülő és a gyerek összeillesztésével. Ezután elkezdődhetne a gyerek és a leendő szülő barátkozása. A folyamatba való miniszteri beavatkozás ez előtt és ez után is nagy károkat okozna, hiszen az engedélyezett örökbefogadást követően már 30 napos kötelező gondozáson van túl a szülő, így kialakul a kötődés. „Ha ekkor nemet mond a miniszter, a gyerek nagyot sérülne” – vélekedett Székely. 

A gyermekvédelmi szakember ugyanakkor úgy véli, egyértelmű, miről szól a módosítás: megvétózhatóvá teszik a szakértő team döntését arra az esetre, ha kiderül, hogy a jelölt olyan párkapcsolatban él, ami nem felel meg a kormányzati ideológiának. „Amíg az unióban vagyunk, nem tudnak olyan törvényt hozni, hogy a szexuális orientáció alapján el lehessen utasítani az örökbefogadási kérelmet, ezért ezt kikerülve, miniszteri engedéllyel oldják meg” – mondta el a szakember, aki 40 éve dolgozik a szakmában, de soha nem kérdezett rá a szexuális irányultságra, amit ráadásul az alkalmassági procedúra során eleve tilos vizsgálni. Székely Zsuzsa szerint jó lenne tisztán látni az ügyben, mert az egyedülálló jelentkezők nagyon aggódnak.

Török Dániel

Legnépszerűbb cikkeink