Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Eljárás indul egy iráni diplomata ellen Belgiumban egy bombaügy miatt

Létrehozva:

Forrás: pxfuel.com

Egy iráni diplomata és egy belga házaspár ellen indul eljárás pénteken Belgiumban egy állítólagos bombával összefüggésben, amelyet egy száműzött iráni ellenzéki csoport által Franciaországban tartott tüntetés megzavarásra akartak használni – írja a BBC.

A belga rendőrség szerint még 2018. június 28-án két iráni származású belga állampolgár – férj és feleség – indultak Antwerpenből Luxemburgba, látszólag abból a célból, hogy ott töltsék a szabadságukat. A házaspár Luxemburg egyik régi városnegyedében egy Pizza Hut gyorsétteremben találkozott egy negyven év körüli iráni férfival, aki állítólag egy kis csomagot adott nekik. Azután mindhárman elhagyták a várost. Azt egyikük sem vette észre azonban, hogy európai hírszerző ügynökségek minden mozdulatukat figyelik.

A férfi, akivel a pár állítólag a Pizza Hutban találkozott, Asszadi Asszadollah iráni diplomata volt, aki az ország bécsi nagykövetségének tanácsadójaként dolgozott.

A belga rendőrség szerint a férfi fél kilogramm robbanóanyagot tartalmazó bombát és egy detonátort adott át a házaspárnak, amellyel állítólag az Iráni Ellenállás Nemzeti Tanácsa június 30-i gyűlését akarták megzavarni Párizsban.

Az Iráni Ellenállás Nemzeti Tanácsa a Mudzsahidín-e Khalq nevű szervezet politikai szárnya, tulajdonképpen egy száműzött iráni ellenzéki csoport, amelynek célja a jelenlegi iszlamista rezsim megdöntése. Az iráni teokratikus állam vezetése a csoportot korábban terrorszervezetnek minősítette.

Emlékezetes, hogy a 1980-as években a Mudzsahidín-e Khalq halálos támadásokat hajtott végre az iráni rezsim ellen. Válaszul az iráni biztonsági erők támadást indítottak az ellenzéki szervezet tagjait és szimpatizánsai ellen, amiben ezrek haltak meg.

Az évek során a Mudzsahidín-e Khalq fegyveres alakulatból hatékony lobbicsoporttá fejlődött ki, és néhány barátot is sikerült találniuk, többek között Donald Trump amerikai elnök és ügyvédje, Rudy Giuliani személyében.

Giuliani például főelőadó volt az Iráni Ellenállás Nemzeti Tanácsa 2018. júniusi párizsi rendezvényen, amelyen több ezer ember vett részt.

Legnépszerűbb cikkeink