Connect with us
Nemzeti konzultáció

Nagyvilág

Halálra vertek egy fekete férfit, Brazília-szerte tüntettek érte

Létrehozva:

A Fekete Tudatosság Napja előestéjén kiszivárgott videók közfelháborodást keltettek az országban. 

Tüntetések robbantak ki Brazíliában, miután egy fekete férfit halálra vertek egy Porto Alegre-i bolt előtt. João Alberto Silveira Freitast a biztonsági őrök verték össze, az esetről készült felvételek pedig hamar elterjedtek a közösségi médiában, és közfelháborodást váltottak ki Brazília-szerte. A videón látszik, ahogy a férfi arcát ütik, és rá is térdelnek.

Másnap reggel tüntetők tucatjai rohamozták meg ugyanannak a bolthálózatnak a brazíliavárosi üzleteit, a „Black lives matter!” szlogent kiabálva. Egy tüntető „ne vásárolj itt, akár meg is halhatsz” feliratú transzparenssel ment be az üzletbe. Egy riói boltot szintén kiabáló tüntetők rohamoztak meg, azt az üzletet be is kellett zárni. Sao Pauloban a tüntetők betörték a kirakatüveget, szétdobálták a polcokon lévő termékeket, és tüzet is gyújtottak az üzleten belül.

Az üzletlánc közleményt adott ki, amiben leírják: sajnálják Freitas „brutális halálesetét”, ezért megszüntetik a szerződést a biztonsági céggel, kirúgják az aznap éppen bent lévő boltvezetőt, és be is zárják a Porto Alegre-i üzletüket.

A két biztonsági őrt letartóztatták, és gyilkosság miatt folyik ellenük eljárás.

Brazíliában pénteken tartották a Fekete Tudatosság Napját, amit az ország sok részén ünnepként tartanak számon. A brazil lakosság 57 százaléka tartozik a fekete, vagy a kevert etnikumú népesség közé, de a rendőrség által megölt emberek között 79 százalék az arányuk – írja a Guardian.

Legnépszerűbb cikkeink