Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Napok óta tüntetnek Peruban, két ember meghalt

Létrehozva:

A parlament mozdította el Vizcarra elnököt, a hívei szerint jogtalanul. A rendőrség túlzott erőszakot alkalmaz.

Ezrek vonultak utcára Peru több városában helyi idő szerint szombaton, az elnök elmozdítása ellen tiltakozva, a rendőrség a fővárosban könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatta fel a tömeget, híradások szerint ketten meghaltak, írja az MTI.

Az ENSZ helyi képviselője az utóbbi napokban azzal vádolta a rendőrséget, hogy aránytalan erőt alkalmaz a tüntetőkkel szemben.

A szombati a hatodik egymást követő nap, hogy utcára vonulnak Limában és más nagyobb városokban. A tüntetők szerint Martín Vizcarrát nem demokratikus módon távolították el a hatalomból.

Vizcarrát a perui parlamenti képviselők hétfőn mozdították el hivatalából, két hónappal azt követően, hogy túlélt egy másik hasonló leváltási kísérletet. Az államfő feladatait a 2021 júliusában lejáró hivatali idő végéig Manuel Merino parlamenti elnök látja el ügyvivő jelleggel.

Noha helyszíni beszámolók szerint a tüntetők Merino-ellenes jelszavakat is skandáltak, maga Merino azt mondta, az emberek a növekvő munkanélküliség miatti elégedetlenségükben vonultak utcára.

Vizcarrát azzal vádolják, hogy 2011 és 2014 között, még Moquegua megye kormányzójaként mintegy 637 ezer dollárnyi (192 millió forintnyi) kenőpénzt fogadott el két cégtől, amelyek később közbeszerzési pályázatokat nyertek. Az AP hírügynökség mindazonáltal rámutat arra, hogy Vizcarra éppen a korrupciógyanús ügyek feltárásával nyerte meg a peruiak rokonszenvét.

Vizcarra következetesen tagadta az állításokat, és azt vetette az ellenzék szemére, hogy az ország stabilitásának aláásására törekszik.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink