Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Lélekgyilkos teher

Létrehozva:

Túlcsordult az ellátórendszer – hangoztatják egyre gyakrabban az egészségügyi dolgozók, pedig a java csak most következik.

„Már most vannak olyan osztályok, ahol alkalmazni kellene a Magyar Orvosi Kamara (MOK) ajánlását” – fogalmazott Lovas András, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályának vezetője a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság kongresszusán, írta a Medical Online.

A MOK 2020 áprilisában közzétette megfontolásait, amelyek értelmében egy háromfős csapat döntene arról – ha nem áll rendelkezésre elég erőforrás és kapacitás –, kit és hogyan lássanak el a betegek közül.

„Az intenzív osztály most is szelektál abban, kit vesz át más osztályokról, kinél kezdik meg a gépi lélegeztetést vagy más terápiát. Nem tudjuk ellátni a rengeteg beteget. Van döntési kényszer. Ha ez így folytatódik tovább, túl sokan fognak meghalni, az orvosainknak pedig lélekgyilkos lesz” – mondta egy ápoló.

A MOK úgy látja, a jelenleg érvényesülő rendszer az, hogy intézményes szinten döntenek a betegek sorsáról, egyrészt sokkal nagyobb emberveszteséget fog okozni, másrészt az egészségügyi dolgozókat lelkileg fogja megtörni.

A kamara szerint a lehető legtöbb élet akkor menthető meg, ha egy létrehozott triázs team a beteg állapota, terápiás igénye és az országos szinten felhasználható erőforrásokat és kapacitást mérlegelve hoz döntést egy egyénről.

Kamarai kikötés, hogy egyes diszkriminációs tényezők – mint többek között a beteg neme, kora, fogyatékossága – nem vehetők figyelembe a döntés meghozatalakor. Lényeges aspektus továbbá, hogy az alapbetegség fajtája szerint sem tehet különbséget, így ez a rendszer érintheti majd a szívbetegeket, a rosszindulatú daganatos betegeket és bárki mást, aki egyébként sürgősségi ellátásra szorul, de nincs hely az adott kórházban. Ennek előnye, hogy egy idős vagy covidos betegtől csupán a kora és alapbetegsége típusa miatt nem vonható meg a kezelés.

A team azt veszi figyelembe, mennyi az illető esélye, hogy egyes tényezők – például életvitel – alapján jól reagál majd a terápiára. A MOK álláspontja szerint a lehető legtöbb igazságos döntés csak az egyének állapota figyelembevételével és az ellátórendszer aktuális kapacitásának optimális felhasználásával hozható. Ehhez szükséges lenne a pandémiás folyamat adatainak és az országos szintű intenzív osztályos ágykapacitás pontos ismeretére is – csakhogy ezek jelenleg nem állnak a rendelkezésükre.

Cserdi Dóra

Legnépszerűbb cikkeink