Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az éjszakai bűnözőket nem érdekli a kijárási tilalom

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Shutterstock

Ahogy azt a Pesti Hírlap is megírta, a kormány szerdától kijárási tilalmat rendel el este 8 és hajnali 5 óra között. Lapunk olyan szakmák képviselőit kérdezte az intézkedéssel összefüggésben, akik jellemzően éjszaka  dolgoznak.

Fialka György, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) elnöke kérdésünkre azt mondta, nem is önmagában az éjszakai kijárási tilalom okoz nekik gondot. Inkább az, hogy a vagyonvédelem a szolgáltató ágazathoz tartozik, vagyis ha bezárnak a szórakozóhelyek, szállodák, akkor nekik is megszűnik a munkájuk. Fialka György szerint jelenleg is 30 százalék körül van a munkanélküliség az ágazatban, ami külön érdekes onnan nézve, hogy a pandémia első, tavaszi hulláma előtt éppen ekkora volt a munkaerőhiány a vagyonvédelmi területen. Arról, hogy az éjszakai korlátozás technikai értelemben hogyan befolyásolja az aktív vagyonőrök életét, Fialka azt mondta: nem hiszi, hogy a bűncselekmények elkövetőit különösebben érdekli a lezárás.

Egész más tapasztalatokról számolt be a Pesti Hírlapnak a Magyarországi Fegyveres Biztonsági Őrök Szakmai Egyesülete. Mint Szigeti Lajos, a szervezet elnöke elmondta, az ő tagjaik nem a magánbiztonságot védik, hanem az állam működése és a lakosság szempontjából kiemelkedően fontos létesítményeket, például az erőműveket. 

„Ez egy országosan kisebb létszámú egység, mint a vagyonőröké. A kijárási korlátozás minket egyáltalán nem érint, mert a legtöbb helyen 24 órában dolgoznak a kollégák, magyarul reggel bemennek, és másnap reggelig ott vannak. Akik meg nem, azok alszanak” – mondta Szigeti. Arra a kérdésre, hogy a tavaszi karanténszabályok idején náluk is visszaesett-e a foglalkoztatás, azt mondta, hogy nem, mert ebben az ágazatban törvényileg meghatározott létszámok vannak. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, a szabályozásnak kellene változnia.

Horváth-Tancsa Ágnes, a Magyar Pékszövetség kommunikációs felelőse kérdésünkre azt mondta, hogy az éjszakai kijárási tilalom náluk sem okoz gondot, a szervezet már tavasszal adott igazolást a munkavállalóknak, de eddig a gyakorlatban nem volt rá szükségük. „Itt nem az a kérdés, hogy az élelmiszer fertőződik-e, hiszen amikor a forró sütőből kijön a pékáru, akkor ennek a valószínűsége igen csekély. Inkább az lehet a gond, ha a kollégák megfertőződnek, és akkor sor kerülhet akár egy-egy üzem leállítására is. Ez az ellátás szempontjából sem jó, hiszen sokan sokfelé szállítanak be pékárut” – mondta. A műszakokat ezért az üzemek próbálják hermetikusan elszeparálni egymástól, ha az egyik műszakkal történik valami, akkor a másik még működőképesen tud helytállni.

Az éjszakai szakmák közül a leginkább talán a taxisok szenvedik meg a kijárási tilalmat – tudtuk meg Metál Zoltántól, az Országos Taxis Szövetség elnökétől. „Komoly mértékben csökkent a fuvarszám. Csak a legszükségesebb esetben veszik igénybe az utasok a taxi szolgáltatást. Éjszaka szinte kiürül a város, ezért a taxisok is inkább otthon maradnak” – mondta. „Az elmúlt hónapokban a kisvállalkozások felélték a tartalékaikat, tehát ha valami csoda nem történik, sokan kénytelenek lesznek felszámolni az óriási veszteséggel működő vállalkozásokat” – fűzte hozzá a taxiszövetség elnöke.

A szakmai szervezeteket arról is megkérdeztük, tudnak-e arról, hogy az ágazataikban milyen mértékű az átfertőzöttség, de egybehangzóan állították, hogy ilyen adatokat nem tartanak nyilván.

Legnépszerűbb cikkeink