Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Lecsapott a berlini rendőrség a maffiózókra

Létrehozva:

Fotó: MTI / EPA / Clemens Bilan

Az arab és csecsen bűnözői csoportokkal szembeni akcióban mintegy 500 rendőr vett részt.

A hatóságok egyszerre húsz helyszínen tartottak házkutatást, Berlin több nyugati kerületében és a brandenburgi Neuhardenbergben egy raktárban. A nyomozások egy része egy libanoni származású bűnözőkből álló csoport, az úgynevezett Remmo-klán, valamint egy csecsen bűnözőkből álló csoportok konfliktusával kapcsolatos. A berlini alvilágban az arab klánok rovására terjeszkedő csecsenek erősödése több összecsapáshoz vezetett az utóbbi hónapokban, a hatóságok szerint ez bandaháborúval fenyeget – írták berlini lapok az MTI szerint.

Az akció azt is mutatja, hogy a berlini városvezetés kitart az utóbbi években követett irányvonala mellett, vagyis minden eszközzel igyekszik megnehezíteni a klánok és a rivális csoportok életét, hogy távozásra bírja őket – fejtette ki Andreas Geisel belügyi szenátor.

 

A politikus kiemelte, hogy csak tavaly 240 műveletet hajtottak végre az úgynevezett klánbűnözés területén. A klánok mellett „egyre inkább a látótérben vannak a csecsen származású bűnözők is”, akikre jellemző „az erőszak és a fegyverek iránti erős affinitás, s az állam tekintélyének csekély elfogadottsága” – idézik Geisel közleményét.

A Der Spiegel szerint többek között testi sértés, drogtermesztés, továbbá kábítószer- és fegyverkereskedelem gyanújával indított nyomozások részben annak tulajdoníthatók, hogy a francia és a holland rendőrség tavaly feltörte az Encrochat nevű, titkosított üzeneteket továbbító alkalmazást, amelyet több mint 120 országban nagyjából 60 ezren használtak, köztük számos bűnöző, így a berlini ügyek gyanúsítottjai is. A mintegy 20 millió üzenetből álló adatbázis hatalmas kincs a bűnüldöző szerveknek, mert az alkalmazás használói megbíztak a szolgáltatás biztonságosságában, így mellőzték a tolvajnyelvet és a legnagyobb nyíltsággal kommunikáltak – írták.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink