Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Szentté válhat az egykori maffiabíró

Létrehozva:

Fotó: AFP / ANSA

Boldoggá avatta a katolikus egyház Rosario Livatino bírót a szicíliai Argigentóban tartott vasárnapi szentmisén, napra pontosan huszonnyolc évvel vértanúvá nyilvánítása után.

A katolikus liturgiában ez az utolsó lépést jelenti a szentté avatás előtt. 

A szicíliai bíró vértanúságát még II. János Pál pápa nyilvánította ki 1993-ban tett nyilatkozatában, és ugyanekkor feljelentést tett a maffia ellen. Livatino meggyilkolása idején éppen egy, a szicíliai maffia elleni tömeges perben bíráskodott.

„Példamutató bíró volt a közjó szolgálatában, soha nem engedett a korrupciónak, igyekezett úgy ítélni, hogy az ne kárhozatot, hanem jóvátételt hozzon” – mondta Ferenc pápa később a Vatikánban, hozzátéve, hogy a bírót a munkája szilárdan Isten oltalma alá helyezte.

Livatino számos ügyben eljárt, különösen korrupcióval és hamis közbeszerzési szerződésekkel összefüggésben. A bíró állhatatos katolikus hírében állt, aki mindennap imádkozott a templomban, mielőtt munkába indult volna. 

A rendőri védelmet elutasította. 1990. szeptember 21-én a Stidda maffiacsoport tagjai lőttek rá autójára, amikor a bíróságra igyekezett. Holttestét egy út menti árokban találták meg, néhány kilométerre az otthonától.

Livatino vérfoltos ingét ereklyeként tették ki az argigentói székesegyházban a vasárnapi boldoggá avatási ünnepségen. Gyilkosait később bűnösnek találták, és emberölésért életfogytiglani börtönbüntetést kaptak.

A szicíliai maffia történetét feldolgozó könyv, a Cosa Nostra szerzője, De John Dickie professzor a BBC Newshour című műsorában úgy vélekedett, a katolikus egyház „kevéssé lelkiismeretes” maffiaügyekben, János Pál pápa elítélő szavait „hosszú évtizedekig tartó csend és összejátszás” előzte meg. „A hidegháború vége és a szicíliai erőszak elharapódzásával az egyház végül elkezdte komolyan venni a maffiafenyegetést, és nem relativizálta tovább a problémát a kommunizmus veszélyével szemben” – mondta a kutató.

Olaszországban idén januárban indult az elmúlt évtizedek legnagyobb szervezett bűnözéssel kapcsolatos pere, ebben mintegy 355 maffiagyanús tagot és korrupt tisztviselőt vádoltak meg az ország legerősebb maffiacsoportjával, a calabriai ‘Ndranghetával összefüggően.

BBC / PH

Legnépszerűbb cikkeink