Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A kijárási tilalom miatt több kutyát fogadnának örökbe, az állatotthonok ezért kénytelenek szigorítani

Létrehozva:

Fotó: Dimény András

A világjárvány második hulláma során a sajtóhírek szerint nőtt az örökbefogadott állatok száma. A kérdés kapcsán több állatvédő szervezet és állatotthont is felkerestünk, ahol megtudtuk, az ehhez hasonló megkeresések száma tényleg nőtt, éppen ezért szigorítottak az örökbefogadási folyamaton.

A november 16-án bejelentett járványügyi szigorítások után a városi kutyatartók kedvezményeket kaptak, amelynek köszönhetően este 8 után is utcára tudtak lépni, hogy kedvenceik szükségleteit ellássák. Ezt követően azonban számos helyről lehetett azt hallani, hogy megnőtt az örökbefogadások száma. A téma kapcsán több fővárosi állatmenhelyet is felkerestünk, ahonnan arról kaptunk tájékoztatást, hogy a legtöbb helyen valóban nőtt az örökbefogadási kérelmet benyújtók száma, az állatotthonok pedig éppen emiatt szigorítottak a szabályaikon.

 

Változott a folyamat 

A Rex Kutyaotthon Alapítvány munkatársa, Janicki Mónika elmondta, hogy a megnövekedett örökbefogadási szándék valószínűleg összefüggésbe hozható azzal, hogy a kijárási korlátozások életbe lépése után engedményeket kaptak az állattartók. Hangsúlyozta: éppen ezért a Rex Kutyaotthon Alapítványnál változtattak az örökbefogadási folyamaton, ami azt jelenti, hogy még az eddigieknél is alaposabban igyekeznek felmérni az örökbefogadás valós szándékát, és hogy az állat megfelelő környezetbe kerül-e. Janicki Mónika szerint az alapítvány célja, hogy elkerüljék és visszaszorítsák a hirtelen felindulásból elkövetett örökbefogadásokat és azok következményeit, például azt, hogy az állatok visszakerüljenek az Állatszigetre, ha vége lesz a pandémiás időszaknak.

 

Működő szűrő

A Noé Állatotthon Alapítvány munkatársa, Schneider Kinga arról számolt be, hogy az első hullám alatt ugrásszerűen megnőtt az örökbefogadás után érdeklődők száma, azonban nagy részük a pillanatnyi helyzetre reagált, éppen emiatt fennakadtak a szűrőn. Voltak azonban olyanok is, akik előrébb hozták az örökbefogadási szándékukat a tervezett, nyári szünet elejéről a karantén idejére. Leszögezte: a második hullám alatt nem volt ilyen tapasztalatuk, és országosan sem tapasztaltak ilyet az kollégáik. 

„Igazából nem is életszagú, hogy egy gyors, 500 méteren belüli séta miatt egy kutyáról való gondoskodás anyagi és energiaráfordítása megérné. Mi is hallottuk a híradásokban, hogy ezt nyilatkozta egy vidéki menhely munkatársa, de szerintünk ez egyedi dolog lehetett” – mondta Schneider Kinga, aki arról is beszámolt, hogy a tavalyi évi örökbefogadások száma náluk nagyjából az elmúlt évek tendenciáit követte, nem tapasztaltak kiugró változást. Kérdésünkre, miszerint nőtt-e a menhelyen lévő állatok száma, Schneider elmondta: az állatotthon eddig is folyamatos teltházzal üzemelt, így több állatot már nem tudtak fogadni a járvány ideje alatt. Azt azonban hozzátette: rengeteg állatot akartak leadni miután azok tulajdonosai elvesztették az állásukat.

Fotó: Merész Márton

 

Nincs pontos kép

Porkoláb Tamás, az Agenor Civil Állatvédő Egyesület elnöke is hasonló tapasztalatokról számolt be. Elmondása szerint hirtelen felindulásból az örökbefogadás mellett döntő személyek nem juthattak náluk állathoz, ugyanis minden esetben gondosan feltérképezték az jelentkezők hátterét és motivációját. Hozzátette: amikor az örökbefogadás növekedéséről szóló TV-riportok megjelentek, több állatvédő szervezettel is felvette a kapcsolatot, akiktől egybehangzóan azt a választ kapta, hogy nem nőtt, inkább kicsit csökkent az örökbefogadások száma. 

Arra a kérdésünkre, hogy növekedhetett-e az elhagyott állatok száma, Porkoláb egyértelmű nemmel válaszolt. Kiemelte: a karanténidőszak kezdetén ez minden állatvédőnél felvetődött lehetséges problémaként, azonban ennek hamar elejét vették egy plakátkampánnyal, amiben kb. 50-60 állatvédő szervezet vett részt. A kérdés kapcsán megjegyezte: nehéz pontos képet kapni a ténylegesen elhagyott állatokról, ugyanis míg korábban hajnalban is számtalan alkalommal kaptak jelezést arról, hogy segítségre szoruló állatot találtak, erre most az este 8 utáni kijárási tilalom miatt nincs lehetőség.

Legnépszerűbb cikkeink