Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A különleges jogrendről dönt az Országgyűlés

Létrehozva:

Nem a miniszterelnök által hétfőn bejelentett szigorításokról, hanem a kormány által tizenöt napra hirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról dönt az Országgyűlés keddi rendkívüli ülése.

A kormány a múlt héten kihirdette a veszélyhelyzetet, és november 4-én éjféltől bevezette a különleges jogrendet, amelyet a köznyelv rendkívüli jogrendnek is hív. Magyarország Alaptörvénye értelmében „a kormány a veszélyhelyzetben rendeletet alkothat, amellyel – sarkalatos törvényben meghatározottak szerint – egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat”. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy a miniszterelnök által hétfőn bejelentett szigorítások az Országgyűlés jóváhagyása nélkül is életbe léphetnek.

Mivel a miniszterelnök Facebookon közvetített bejelentése nem tekinthető jogforrásnak, a szigorításoknak részleteikkel együtt ma éjfélig kell megjelenniük a Magyar Közlönyben. A különleges jogrend bevezetésére a mindenkori kormánynak lehetősége van, ami érthető, hiszen olyan rendkívüli helyzetek kezelését szolgálja, amikor a megszokottnál gyorsabb döntéshozatalra van szükség. Ezt viszont legfeljebb 15 napra teheti meg parlamenti jóváhagyás nélkül, méghozzá azért, hogy a kormány ne iktathassa ki az Országgyűlést hosszabb időre, még valamely tragédiára, katasztrófára vagy világjárványra hivatkozva sem. Ez idő alatt viszont parlamenti vita nélkül születhet döntés például az Orbán Viktor által bejelentett korlátozó intézkedések elrendeléséről.

Mivel a november 4. napjától számított 15 nap még nem telt le, és az intézkedések szerda éjféltől lépnek érvénybe, az Ország.- gyűlés kedden nem a szigorításokról fog szavazni. Ehelyett a különleges jogrend meghosszabbításáról születik döntés a Tisztelt Ház keddi rendkívüli ülésén. Az tehát a kérdés, hogy a képviselők lehetőséget adnak- e a kormánynak, hogy a 15 nap lejárta után is egyszerűsített módon rendelhessen el a hétfőn bejelentettekhez hasonló korlátozó intézkedéseket a járvány elleni védekezés érdekében. A napirendi javaslat alapján az ülés délelőtt 10 órakor kezdődik, a képviselők a napirend előtti felszólalások után dönthetnek „a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről” szóló törvényjavaslatról. Az ülés várhatóan délután 4 órakor ér véget.

A járvány első hulláma idején az ellenzék nem szavazta meg a különleges jogrend bevezetését, nyilatkozataik alapján azonban ezúttal másképp lesz. A különbség oka, hogy a kormány tavaszi törvényjavaslata határozatlan időre adott volna rendkívüli felhatalmazást a kormánynak, az ellenzék viszont ragaszkodott a 60 vagy 90 napos időkorláthoz. A most a parlament elé került törvényjavaslat azonban 90 nappal, tehát határozott időre hosszabbítaná meg a rendkívüli jogrendet.

Legnépszerűbb cikkeink