Connect with us

Nagyvilág

Brexit: ha nem sikerül megállapodni, jöhetnek a vámok

Létrehozva:

Forrás: Shutterstock

Londonban folytatódnak a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről.

Boris Johnson brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról állapodott meg szombaton, hogy „leltárt vegyenek fel” a kétoldalú tárgyalások eddigi eredményeiről. Nem sokkal a csúcsszintű kapcsolatfelvétel után David Frost, a brit tárgyalóküldöttség vezetője is bejelentette, hogy hétfőn ismét találkozik Michel Barnier-val, az Európai Bizottság küldöttségvezetőjével.

A legutóbbi tárgyalási forduló múlt szerdán ért véget. Frost a Twitteren közölte, hogy van ugyan előrelépés, de bizonyos központi jelentőségű ügyekben változatlanul „erősen széttartanak a nézetek”. Michel Barnier ezzel egy időben nagyon súlyosnak nevezte a fennmaradt nézetkülönbségeket, főleg az egyenlő versenyfeltételek és a halászat szabályozásának ügyében. Hozzátette: e két terület alapvető fontosságú bármilyen gazdasági viszonyrendszerben.

Barnier alig burkoltan utalt arra is, hogy nem biztos a megállapodás elérése Londonnal, közölve: az EU „minden forgatókönyvre felkészült”. Boris Johnson is arról beszélt, számos területen változatlanul igen távol állnak egymástól London és az EU nézetei. 

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről. A brit kormány mindenekelőtt szabad kereskedelmi megállapodásra törekszik az EU-val.

London folyamatosan hangsúlyozza, ha a megállapodás végül lehetetlennek bizonyul, az Egyesült Királyság januártól „ausztráliai típusú” feltételrendszerben folytatja kereskedelmét az unióval. Ez azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink