Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Donáth Anna: Csupán csak egy csatát nyertünk meg

Létrehozva:

Az EP-képviselő beszélt a jogállamisági mechanizmusról és Varga Judit kijelentéséről.

Csütörtök délután lezárultak a trilógus – az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európai Tanács közötti – tárgyalások. Az új megállapodás eredményeképp egy antikorrupciós egyezmény jött létre, ami elsősorban az uniós források, másodsorban pedig a jogállamiság elemeinek védelmét jelenti. Tehát az uniós pénzek szerződés szerinti felhasználását és az azt ellenőrző intézményeknek független működését megkövetelő új mechanizmus született meg.

Megkeresésünkre Donáth Anna EP-képviselő elmondta: „Ez a megállapodás nem a hetes cikkely eljárás ellenében, hanem amellett és egy teljesen más vonatkozásban jött létre. Tanulva a korábbi rendelkezések kijátszhatóságából, ez egy sokkal konkrétabb és kézzelfoghatóbb mechanizmus. Nagyon reméljük, hogy január elsejétől, mikor életbe lép, már tettekben is számon lehet majd kérni az uniós források és az európai értékek betartását”. A mechanizmus az európai és így a magyar polgárok védelmében született, ne úgy tekintsünk rá, mint egy büntetőeszközre – hangsúlyozta a képviselő.

A magyar kormány korábban jelezte, amennyiben a jogállamisági mechanizmusról megállapodás születik, a magyarok megvétózzák a teljes uniós költségvetést, és nem fogadják el a 750 milliárdos uniós segélycsomaghoz szükséges új forrásokról szóló törvényt sem.

„Politikai értelemben akarnak zsarolni, mikor azt mondják, ha lesz jogállamisági mechanizmus, ők megvétózzák a helyreállítási alapot. A Tanácsban valóban van egy ilyen eszköz a kezükben, mivel egyhangúlag kell szavazni a költségvetésről, de véleményem szerint csak blöfföl a magyar kormány. Legalábbis remélem, hiszen a koronavírus helyreállítási alapja nemcsak Európa gondja, hanem magyar kérdés is. Vagy itt talán minden rendben van? A gazdaságunk szárnyal, itt nincs vírus, nincsenek halálesetek? A Magyarországnak szánt összegekre a helyreállítási alapból nagyon nagy szükségünk van. Ha ezt a kormány politikai csatározások eszközévé teszi, azzal a magyar állampolgárokat bünteti” –  reagált Donáth Anna, aki hozzátette, hogy egyik uniós szervet sem fogta vissza a megállapodásban a kormány magatartása.

Varga Judit igazságügyi miniszter hamar reagált a jogállamisági kikötésre, a Facebook-oldalán üzent és sajtótájékoztatót is tartott.

„Varga Judit már posztolt is, ami konkrét ténybeli tévedéseket és ferdítéseket tartalmaz. Üzenem Varga Juditnak, aki tisztában van azzal, hogy a trilógus miről szól, tudja, hogy most mindhárom intézmény közös megállapodásáról van szó. Van benne egy olyan állítás, hogy az EP gátolja a költségvetés elfogadását. Az EP azt mondta, ha nem lesz kompromisszum a mechanizmusról, abban az esetben lehet, hogy nem szavazzuk meg a költségvetést. De lett mechanizmus. Tehát ez a továbbiakban nem befolyásolja a Parlamentet, és ezt már valamennyi frakció nyomatékosan ki is fejtette. A harmadik ferdítés az, hogy az ellenzéki képviselők veszélyeztetik a magyar gazdaság érdekeit. Ez a megállapodás pont azért kell, hogy a korrupciót megállítsuk és hogy legyen egy platform arra, hogy az európai költségvetés érdekeit és így az uniós pénzek kedvezményezettjeit védjük” – jelentette ki.

Donáth Anna azt is elmondta, hogy a jogállamisági mechanizmusba belekerült a végfelhasználók védelme, de a direktfinanszírozásig jelenleg még nem jutottak el. Annyi biztos, hogy a megállapodás számtalan módon biztosítja majd, hogy egy kedvezményezett hozzájusson a neki szánt uniós forrásokhoz. Többek között egy jogi kerettel, amin a Bizottság számon tudja majd kérni a kötelezettségszegéseket, és jelenleg dolgoznak egy olyan rendszeren, amin keresztül a kedvezményezettek, így a vállalkozók, civil szervezetek és önkormányzatok jelezni tudják majd a Bizottság felé, ha egy kormány mégsem tartja magát a szerződési kötelezettségeihez.

A jogállami mechanizmus alapján visszamenőleg nem fognak büntetni senkit, a január elseje után bekövetkezett jogsértésekre vonatkozik.

„Nagyon remélem, hogy sikerül elejét venni a további jogsértéseknek és a további rombolásnak, de ha nem, úgy gondolom, a magyar állampolgárok érdeke is, hogy a magyar kormány ne tudja lopni azokat a pénzeket, amiket egyébként nekik szán az Unió. Most csak egy csatát megnyertük,  Magyarországon még nagyon sok dolgunk van” – zárta Donáth Anna.

Ha többet szeretne olvasni az interjúból és a jogállamisági mechanizmusról, keresse a terjesztőpontokon a Pesti Hírlap péntek délutáni számát!

Legnépszerűbb cikkeink