Connect with us
Nemzeti konzultáció

Magyarország

Zacher: Ha minden így marad, januárra összeomlik a mentőszolgálat

Létrehozva:

A mentőorvos szigorításokat sürget, és elmondta a véleményét az orvosok béremeléséről is.

Sokkal őszintébben kellene beszélni az emberekkel a járványról, meg kellene őket szólítani, mert nem érzékelik, hogy mekkora veszélyben vannak – mondta Zacher Gábor a Klubrádiónak.

Zacher régóta sürget szigorúbb intézkedéseket a járvány megfékezésére. Elmondta: az éjszakai kijárási korlátozásnak túl sok értelme nincs. „Az ingyenes parkolás maga a halál, iszonyú káoszt teremt” – mondta, a sportrendezvényekről pedig úgy vélekedett nem kevés iróniával, hogy persze a stadionokban mindenki be fogja tartani a távolságot, nyilván mindenki viseli majd a maszkot szabályosan, még a páholyokban is.

Véleménye szerint legalább a középiskolákban át kellene állni az online oktatásra, a kijárási korlátozást nem hajnalra kellene elrendelni, hanem előbbre is, meg későbbre is, vissza kellene hozni a sávos vásárlást. A egészségügyben a halasztható beavatkozásokat valóban halasztani kellene, mert egyszerűen elfogynak az orvosok, ápolók, szakdolgozók a frontvonalon.

„Hely van, gép van, gyógyszer van, dolgozó nincs”

– mondta, és hozzátette: az intenzív terápia, a fertőző betegek ellátása, a lélegeztetés speciális szakterület, azt nem lehet egy délután megtanulni.

A covidos betegekkel foglalkozók látják, hogy ez a kór nagyon-nagyon durva – hangsúlyozza Zacher Gábor. „Éppen ezért az őszinte kommunikációnak rendkívül fontos szerepe van. Az embereknek tudniuk kell, hogy mivel állnak szemben, így érthetik meg a védekezés fontosságát. Meg kell szólítani őket, és mentálisan felkészíteni arra, hogy mi várható. Már amennyit tudunk a vírusról. Mert ugye, mindannyian most tanuljuk, hogy mi is ez valójában.”

Az egészségügy átalakításával kapcsolatban Zacher megjegyezte, hogy ha így marad a törvény, mondjuk a másodállás szabályozása, akkor

januárban az intenzív, a sürgősségi ellátás és a mentőszolgálat összeomlik.

A mentőknél például az orvosok túlnyomó többsége részállásban dolgozik, ha nem lehet az engedélyezést, papírmunkát, mindent december közepéig lezárni, akkor kész. Egyébként pedig az egészségügyet egységesen kell kezelni, nem lehet kiemelni a csapatból az orvosokat, hogy na, őket megfizetjük és ezzel megoldottuk a létszámhiányt. Egy orvos egyedül semmit sem ér. Egységesnek kell lennie a bértáblának, a röghöz kötés szabályozásának és mindennek, mert csak így működhet az ellátás.

Legnépszerűbb cikkeink