Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A fertőzöttek 3,3 százaléka egészségügyi dolgozó

Létrehozva:

Jelenleg több mint ötezren fekszenek koronavírusos megbetegedéssel a magyar kórházakban.

Csütörtök reggel is összeült az operatív törzs, délelőtt pedig sajtótájékoztatót tartottak az eseményről.

Gál Kristóf elismételte a kormány döntését: csak munkaügyben vagy életveszély elkerülése céljából szabad az utcán tartózkodni éjfél és hajnali 5 óra között, a kijárási korlátozás idején. Pénteken közlik, hogy hány személlyel szemben kellett intézkedniük az első éjszakán.

Feljelentettek egy XVII. kerületi pékséget, mert a kiszolgáló nem viselt maszkot. Három napra bezárták őket, és egy kocsmát is hasonlóan büntettek, ráadásul helyszíni bírságot is kaptak a szabálysértők.

A Koronavírus.gov.hu-n ezentúl bővül a tájékoztatás tartalma, gördülő statisztikában közlik a rendőrségi intézkedések adatait.

Müller Cecília már a kórházi napokra készít fel

Az országos tisztifőorvos elmondta: az elhunytak hat százalékának nem volt alapbetegsége. Ő is külön figyelmeztette a felelős magatartásra a boltosokat és a vendéglátókat. Szólt még a kórházba kerülés esélyéről is, ami nagyobb eséllyel érinti az időseket.

„Néhány gondolat arról, hogy mit vigyünk a kórházba akár több hétre is: dokumentumok (személyi okmányok, TAJ-kártya, korábbi zárójelentések, leletek), lista a rendszeresen szedett gyógyszerekről. Aki gyógyszert visz be, közölje az ellátójával. Álljon rendelkezésre a legközelebbi hozzátartozó telefonszáma, akár belegyezés vagy információ miatt is. Tisztálkodási eszközöket is vinni kell, alkoholos alapú kézfertőtlenítőt is, ami most minden időben személyes tárgy, más ne használja! A ruházatot egy külön csomagba készítsük, mert a házirend nem minden kórházban ugyanaz a ruhaviseléssel kapcsolatban. Egyszer használatos műanyag evőeszközöket is vigyünk magunkkal, a mosogatás ugyanis nem megoldható minden esetben. A személyes kapcsolattartás lehetőségeiről informatikai eszközökkel gondoskodjunk! Járókeret, bot szintén kellhet, illetve olvasószemüveg, könyv. A maszk használata az intézménybe érkezéskor már kötelező, az intézményben viszont a textilmaszk tisztítása nem megoldható” – mondta az országos tisztifőorvos.

Jelenleg 5183-an vannak kórházban koronavírusos megbetegedéssel.

Müller elmondta azt is, hogy az oltás beadása önkéntes és ingyenes lesz, és annyit elárult, hogy a kormánynak vannak információi arról, hogy hol tart az oltóanyag fejlesztése. A kiemelt csoportba dolgozók, így az egészségügyi dolgozók elsőként vehetik fel az oltást.

A fertőzöttek 3,3 százaléka egészségügyi dolgozó, ez az arány a járvány kezdete óta igazolt 95 ezer fertőzöttre vonatkozik. Az országos tisztifőorvos szerint európai viszonylatban ez egy jó adat.

Legnépszerűbb cikkeink