Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Orbán: Felértékelődik Közép-Európa, geopolitikai játszmák színterévé válik

Létrehozva:

Forrás: Facebook

Orbán szerint bizalmi kapcsolat kezdődik Szlovénia és Magyarország között azzal, hogy összekapcsolják az erőforrásaikat is. Szerinte Magyarországon a legolcsóbb a gáz Európában. 

Közép-Európa felértékelődik, felszálló ágban van, erősödik, a jelentősége nő, és az egész Európai Unió növekedési centruma keleti irányba tolódik, Közép-Európába – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a szlovéniai Kidricevóban, a Pince-Cirkovce elektromos távvezeték építésének alapkőletételi ünnepségén.

Kifejtette: arról olvasott 2010-es évek elején írt könyvekben, hogy milyen lesz a 2010 és 2020 közötti évtized. Ezekben a könyvekben nem szerepelt a Donald Trump-féle amerikai fordulat, a Brexit, a migrációs válság és a járvány sem. Mindez jól mutatja, hogy „csínján kell bánnunk, ha történelmi távlatban akarjuk valaminek a jelentőségét megjósolni”.

Mindazonáltal amit most itt csinálnak, be fog kerülni azokba a történelemkönyvekbe, amelyeket majd a 2020-2030 közötti évekről fognak írni. Itt ugyanis nem egyszerűen csak egy energetikai összeköttetésről van szó, hanem mint fogalmat „két fontos ország közötti, fontos pillanatban megvalósuló összeköttetésről”. 

Úgy látja, az egész közép-európai térség felértékelődik, és ha egy térség felértékelődik, akkor ott a nagy és erős országok befolyást próbálnak szerezni, így a fontos országok és térségek geopolitikai játszmák színterévé is válnak. „Ilyenné lett a mi térségünk is”. 

Hangsúlyozta: a geopolitikai játszmáknak Közép-Európában, de talán az egész kontinensen az energiapolitika „kitüntetett terepe és eszköze”.

Kitért rá, hogy amikor most összekötik a két ország villamosvezeték-rendszerét, megindítják az ehhez szükséges beruházást, akkor a geopolitikai játszmákban megerősítik a pozíciójukat. Ha sikerülne megegyeznie Szlovéniának Magyarországgal a gázvezetékrendszerről, annak szintén lenne geopolitikai jelentősége. 

Megjegyezte: ha sikerülne a vasúti összeköttetést a két ország között kapacitásában jelentősen megnövelni, annak is lenne geopolitikai jelentősége.

Orbán Viktor elmondta: mindez a két ország önállóságát, szuverenitását, a térség erejét növelheti, és a geopolitikai játszmákkal szemben is védettebbé tudnak válni, jobban érvényesíthetik saját érdekeiket.

“Ami most itt történik, az közös, szlovén és magyar érdek, és egyben közép-európai érdek is. Amikor egy nép úgy dönt, hogy összeköti magát egy másik országgal”, ahhoz kell némi bizalom, különösen ha olyan létfontosságú eszközt kötnek össze, mint a villamosenergia-ellátás.

A miniszterelnök szerint Magyarországnak speciális történelme van, hosszú ideig inkább bizalmatlanság vette körül, sok energiát kellett arra fordítania, hogy bizalmi viszonyt alakítson ki a szomszédaival. Ez változó sikerrel jár, vannak országok, amelyekkel a kapcsolatok nagyon jól állnak. 

Úgy látja, Szlovéniával lemaradtak, „a két nép nem nagyon vett tudomást egymásról”, egymást nem zavarva próbálta élni az életét az elmúlt 20-30 évben. De „ez nagy luxus”, mert ha van két nép, amely bizalmi viszonyban is lehetne egymással, összekapcsolhatja az erőforrásait, mind a két nép előrébb jut.

A miniszterelnök szerint azonban bizalmat építeni nem könnyű, és hosszú évekig kell energiát fektetniük ebbe a munkába, hogy a két nép között meglegyen az a bizalmi alap, hogy ilyen stratégiai beruházásokból újabbakat tudjanak létrehozni – mondta.

Kiemelte: ez az összeköttetés a legnagyobb szlovén-magyar projekt, amely az elmúlt évtizedekben történt, a szlovén-magyar barátság és bizalomépítés zászlóshajója. A magyar kormány teljes mellszélességgel áll e projekt mögött – jelentette ki.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ma a gáz Európában Magyarországon a legolcsóbb, és a villamosenergia ára a magánfogyasztóknak a második legolcsóbb. Fontos, hogy az energiarendszer lendületben legyen, rugalmas legyen, összekapcsolt legyen.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink