Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Rekordszámú cseh fertőzött: nem kizárt a teljes lezárás

Létrehozva:

Szombaton volt negyedik napja, hogy rekordszámban új koronavírus-fertőzötteket regisztráltak Csehországban – írja a szabadeuropa.hu.

A friss fertőzési adat 8 ezer 618, így összesen 109 ezer 374 ember fertőződött meg – a kormányfő már nem zár ki egy tavaszihoz hasonló teljes lezárást sem – írja az oldal.

Jelenleg 55 ezer 296 aktív fertőzött van, közülük 1893-an vannak kórházban, az elhunytak száma pedig meghaladta már a kilencszázat.

Az oldal kitér rá, hogy Csehországban az állami iskolákban felváltva járnak majd be az intézménybe az osztályok.

A lap megemlíti, hogy az országban már gyakorlatilag leállították a szabadidős tevékenységek nagy részét, a sport-, illetve a kulturális életet: többek között bezártak az uszodák, fitnesztermek és az éttermek csak este 8-ig lehetnek nyitva.

A Szabad Európa megjegyzi, hogy a cseh politikusoknak sokszor ellentmondóak a nyilatkozataik a korlátozásokat illetően: az államfő azt mondta, az ország nem engedheti meg magának, hogy még egyszer leállítsa gazdaságát.

Az államfővel ellentétben Andrej Babis miniszterelnök pénteken a közszolgálati televízióban viszont azt mondta: “korábban kizártam a gazdaság tavaszihoz hasonló leállítását, de ha nem leszünk következetesek, most ez is bekövetkezhet”-írják.

Legnépszerűbb cikkeink