Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

ENSZ-jelentés: 29 millió lány és asszony áldozata a modern kori rabszolgaságnak világszerte

Létrehozva:

Forrás: Shutterstock

A világon nagyjából 29 millió lány és asszony kizsákmányolás áldozata az ENSZ egy friss jelentése szerint.

Ennek a modern kori rabszolgaságnak számos különféle módja ismeretes: a pénteken közzétett jelentés amelynek elkészítésében közreműködött a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) ide sorolja többek között a kényszermunkát, a házasságra kényszerítést és a házi szolgaságot.

A  jelentést ismertető sajtótájékoztatón a Walk Free szervezet egyik alapítója, Grace Forrest arról beszélt, hogy ma a nemzeteken átívelő ellátási láncok korában sokszor a gazdaság normál működésének tekintjük azt, ami kizsákmányolás. Elítélendőként kiemelte azt a gyakorlatot is, amikor egy bevándorló tartózkodását csak addig tartják jogszerűnek, amíg a munkáltatóval kötött szerződése él.

A világ államainak túlnyomó többsége, 136 ország nem szankcionálja a gyerek- és általában a kényszerházasságot emelte ki.

A Walk Free és az ENSZ  Minden nő, minden gyerek programja közös kampányt indít, hogy cselekvésre sarkalljon szerte a világon a modern rabszolgaság eltörléséért. Ebben többek között az átláthatóság és az elszámoltathatóság növelését kérik a multinacionális cégektől. „Lányok és asszonyok tömegei esnek kizsákmányolás és kényszermunka áldozatául olyan árucikkek ellátási láncolatában, amelyeket nap mint nap vásárolunk, például a kávé vagy különféle ruhaneműk” mondta a rabszolgaság eltörléséért harcoló szervezet képviselője az ENSZ-jelentést ismertető sajtótájékoztatón.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink