Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Egylépéses PCR-teszt segíthet a járvány elleni harcban

Létrehozva:

Az Omixon Biocomputing Kft. egy magyar tulajdonú, nemzetközi piacon jelen lévő molekuláris diagnosztikai cég bejelentette, hogy CE jelet kapott az AzureSeq-200 CE egylépéses koronavírus kimutatására alkalmas qPCR tesztje. Az AzureSeq-200 CE egy forradalmian új laboratóriumi folyamatot alkalmaz a virális RNS detektálására a mintában levő RNS kivonása nélkül. Tudomásunk szerint ez az első egylépéses módszer, amely egyrészt ebben a működési módban validálva lett, másrészt nem igényel zárt rendszert.

A magyar cég az AzureSeq-200 CE terméket a SeqOnce Biosciences, kaliforniai céggel együttműködve fejlesztette ki és kizárólagos forgalmazási jogokkal rendelkezik az Európa, Közel-Kelet és Afrika régiókra. AzureSeq-200 CE az első, klinikailag is bizonyítottan működő termék, amely lehetővé teszi az RNS-kivonás nélküli víruskimutatást hagyományos laboratóriumi qPCR eszközön és nem szükséges hozzá egy zárt rendszer. Az Omixon az AzureSeq-200 CE tesztet teljesítőképesség-értékelési vizsgálatnak vetette alá és más laboratóriumi qPCR eljárásokkal hasonlította össze.

„A klasszikus PCR vizsgálat a mintából kivont vírus RNS kimutatásán alapul. Az RNS kivonás időigényes (több órát tart), ezáltal nagyobb mértékben igényel humán erőforrást is, emellett reagens igényes és költséges. A reagensgyártó cégek gyakran nem képesek megfelelő mennyiségben és időre szállítani az ehhez szükséges reagenseket. A fentiek miatt óriási szükség van olyan tesztre, amihez nem kell kivonni az RNS-t, hanem közvetlenül a levett mintából elvégezhető a kimutatás. Az AzureSeq-200 CE SARS-CoV-2 direct RT-PCR tesztet kipróbáltuk, a kapott eredmények teljes mértékben (100%) megegyeztek a klasszikus qPCR vizsgálatok eredményeivel. Ha bevezetjük, a teszttel lehetőségünk lesz a beérkezett mintát rövid időn belül lemérni” – nyilatkozta dr. Vásárhelyi Barna egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet igazgatója.

„Míg az Omixon alapvetően transzplantációs diagnosztikai teszteket fejleszt, a jelenlegi pandémiás helyzetben szükségét éreztük, hogy innovációs képességünkkel hozzájáruljunk a helyzet mielőbbi normalizálásához. Az innováció itt nem áll meg, hamarosan jön az influenzaszezon, amikor már egy koronavírust és influenzát megkülönböztető tesztet tervezünk nyújtani. A laboratóriumoknak semmi többletmunkát nem kell végezni. Az influenza-kimutatás is a teszt része lesz anélkül, hogy ez a laboratóriumi munkában vagy reagens-költségekben bármi többletet jelentene” – nyilatkozta Bérces Attila, az Omixon vezérigazgatója.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink