Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Elemzés: aki 2018-ban született V4-es országban, az számíthat hosszú életre

Létrehozva:

Egy európai várható élettartama 81 év.

 

Az Eurostat szerdán publikált elemzése szerint 76,2 év nálunk a várható átlagos élettartam és ezzel az adattal az uniós átlagtól messze elmaradva Magyarország a 27-es EU-s rangsor 23. helyén áll, írja a pénteki Népszava. A férfiak és a nők közötti különbség is nálunk az egyik legnagyobb: egy fiú 72,7 évre, egy lány 79,6 évre számíthat. Az Európai Bizottság statisztikai főigazgatósága szerint a 2018-ban született európai fiúk átlagosan 78,2 évet, a lányok pedig 83,7 évet élnek majd, vagyis 81 év az európai várható élettartama.     

 

A statisztikát Spanyolország (83,5 év), Olaszország (83,4 év) és Franciaország (82,9 év) vezeti, de az élmezőnyhöz tartozik Ciprus és az északi tagállamok is. Az uniós tagállamok közül csak a velünk együtt csatlakozott Lettországot, illetve a 2007-ben belépett Romániát és Bulgáriát előzzük meg, de a csatlakozni kívánó Észak-Macedónia és Montenegró is előz minket. 

 

Az Eurostat azt is megnézte, hogy a mostani idősek, a 2018-ban 65-ik évüket betöltött uniós polgárok hány évre számíthatnak még. Ebben is sereghajtók vagyunk: az észak-magyarországi 65 éves szépkorúak a becslések szerint további 16 évet élnek, csak egy picivel többet, mint a legrosszabb helyzetben lévő két bolgár régió idős lakói (15,7). Ezzel szemben az egyik francia régióban ez a szám 22,3 év. 

Legnépszerűbb cikkeink