Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Folyamatosan nő a HIV-fertőzöttek száma Európában

Létrehozva:

Az AIDS okozója, a HIV vírus / Fotó: wikipedia

Folyamatosan nő Európában a HIV-fertőzéssel diagnosztizált emberek száma, és sok esetben túl későn állapítják meg a fertőzést – közölte két európai egészségügyi szervezet. 

Tavaly több mint 136 000 új HIV-esetet regisztráltak – tájékoztatott az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodája.

Az elmúlt években az új betegek legnagyobb része, mintegy 80 százaléka Európa keleti régióiban bukkant fel.

A WHO szerint az Európához sorolt 53 országban több mint 2 millió embert érint a fertőzés. A megbetegedések felét „kései szakaszban” ismerték fel – áll a jelentésben, melyet a december 1-jei AIDS-világnap előtt tettek közzé.

„Ez azt mutatja, hogy a régió tesztelési stratégiái nem működnek elég jól a HIV-fertőzés korai felismeréséhez” – közölték a szervezetek. A korai felismerés egyben korai kezelést is jelent, ami hozzájárulhat a fertőzés terjedésének lassításához.

„Annak ellenére, hogy jelenleg az új típusú koronavírus-járványra koncentrálunk, nem szabad megfeledkeznünk egyéb közegészségügyi kérdésekről, köztük a HIV-fertőzésről sem” – jelentette ki Andrea Ammon, az ECDC igazgatója.

A stockholmi székhelyű szervezet tevékenysége az Európai Unió 27 tagállamára, valamint Nagy-Britanniára, Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre terjed ki.

Habár nem tudni, hogy a koronavírus-világjárvány hogyan befolyásolta a HIV-szűrést, meg kell védeni az elmúlt tíz évben elért eredményeket, továbbra is biztosítani kell az elsődlegességet a HIV-tesztelésekhez, és kezelésben kell részesíteni a rászorulókat – mondta Hans Kluge, a koppenhágai székhelyű WHO európai igazgatója.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink