Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az EU-ban márciustól júniusig az átlagosnál 170 ezerrel több haláleset történt

Létrehozva:

Dél- és Közép-Európa vezeti a többlethalálozási listát.

Mintegy 170 ezerrel több haláleset történt 2020 márciusa és júniusa között Európában az elmúlt négy év ugyanezen időszakához képest – olvasható az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) hétfői közleményében, a különbség fő oka bizonyosan a koronavírus-járvány.

A luxemburgi székhelyű hivatal 26 uniós tagország halálozási rátája alapján megállapította, hogy az utolsó négy év átlagához képest a legkiugróbban eltérő – 36 ezer – halálesetet március vége és április eleje között regisztrálták az unióban.

A január–márciusi halálozások terén Spanyolország a listavezető, ahol 48 ezerrel többen haltak meg a korábbi évek átlagánál. A dél-európai országot Olaszország, Franciaország és Németország követi 46 ezer, 30 ezer, illetve 10 ezer elhalálozással. A többi 21 tagállamban ugyanebben az időszakban az átlagnál 25 ezerrel többen haltak meg.

Területi szintre lebontva az olaszországi Bergamóban és a spanyolországi Segoviában volt a legjelentősebb a halálozások számának megugrása. Az összmutatók tekintetében Észak-Olaszországban, Spanyolországban és Közép-Európában haltak meg a legtöbben az elmúlt évek átlagos halálozási statisztikáihoz képest.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink