Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Több mint egy évvel csökkent a várható élettartam az USA-ban a koronavírus miatt

Létrehozva:

Leginkább a feketék és a spanyol ajkúak esetében jelentős a mérséklődés. Legutóbb a spanyolnátha idején volt ilyen szembetűnő csökkenés.

A koronavírus-járvány okozta halálesetek miatt 1,13 évvel csökkent a születéskor várható élettartam az USA-ban, amely így 77,48 év lesz, ami a legalacsonyabb 2003 óta – közölték a Princeton és a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban.

A csökkenés még jelentősebb a kisebbségek körében: a feketék esetében 2,1 évvel 72,78 évre, a spanyol ajkúaknál 3,05 évvel 78,77 évre esik vissza. A fehérek körében jóval kisebb – 0,68 év – lesz a csökkenés, esetükben a várható élettartam 77,84 év lesz.

A feketék és spanyol ajkú amerikaiak körében aránytalanul magas a koronavírus-fertőzöttek és a Covid–19 miatt elhunytak száma. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy munkahelyeik, kiterjedt családi kapcsolataik által jobban ki voltak téve a megfertőződés veszélyének, ráadásul rosszabb egészségügyi ellátásban részesülnek – magyarázta Theresa Andrasfay, a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatója.

 

A szakemberek szerint a Covid–19 látszólag megsemmisítette azokat a sikereket, amelyeket 2006 óta értek el a feketék és a fehérek várható élettartama közötti különbség csökkentésében az Egyesült Államokban.

 

A járvány előtti évtizedekben az évenkénti javulás az amerikaiak várható élettartamában ugyan kismértékű volt, de csökkenés szinte soha nem fordult elő. A kivételt a 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben megállapított 0,1 év éves csökkenés jelentette, amelyet a kutatók elsősorban a középkorú fehérek körében a kábítószer-túladagolásnak, az alkoholfogyasztás miatt fellépő májbetegségeknek és az öngyilkosságoknak tulajdonítottak.

Az utolsó nagy világjárvány, amely jelentősen csökkentette a várható élettartamot, 1919-ben a spanyolnátha volt, amikor rendkívüli mértékben, 7-12 évvel esett vissza a várható élettartam.

A Covid–19 betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 23 932 551-en fertőződtek meg, és 397 561-en haltak meg a kórban a Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink