Connect with us

Kiemelt hírek

Amerikai kutatók szerint nagy bajban lehetünk a koronavírus miatt

Létrehozva:

A Bill Gates alapítványa által támogatott Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) szerint katasztrofális fordulatot vehet a magyarországi koronavírus-járvány – írja a Magyar Hang nyomán a hvg.hu.

 

A Washingtonban működő Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) többek közt a milliárdos Bill Gates támogatásának hála jöhetett létre. Az intézet a koronavírus-járvány szempontjából is fontos szerepet tölt be, az itt dolgozó szakemberek ugyanis járványmodellezéssel foglalkoznak – és természetesen nem csak az Egyesült Államokra vonatkozóan készítenek lehetséges forgatókönyveket – írja a lap.

Az IHME elsősorban matematikai modellek használatával végez számításokat és készít előrejelzéseket egy-egy egészségügyi helyzetről, és a magyar koronavírus-kilátásokkal kapcsolatban nem szolgálnak jó hírekkel: szerintük, ha a jelenlegi trendek folytatódnak, és minden úgy marad, ahogy most van, akkor az év végéig több mint 12 500 halálos áldozata lehet a Covid-19-nek Magyarországon, a november végére várt tetőzésre pedig további 35 ezren fertőződhetnek meg.

A napi halálozások számának tetőzését – a jelenlegi trendek alapján – november 19-re teszik az IHME kutatói, de ha mindenki maszkot viselne, az említett csúcsot – elméletben – december elejéig is ki lehet tolni. Ez egyben a napi halálesetek számát is jelentősen csökkentené, elemezte a helyzetet a cikk, megemlítve, hogy az IHME kutatói szerint a magyar járványcsúcs nagyjából egy hónap múlva következhet be, utána pedig lassú apadás indulhat.

(Magyar Hang/hvg.hu)

Legnépszerűbb cikkeink