Connect with us

Nagyvilág

Izraelben egyre rosszabb a járványhelyzet

Létrehozva:

Minden hetedik teszt pozitív lett, több mint kétszázan vannak lélegeztetőgépen.

Szerdán rekordszámú, csaknem kilencezer új fertőzöttet regisztráltak Izraelben – idézi a ynet hírportált az MTI. A kilencmilliós országban 8919 új fertőzöttet azonosítottak.

Sokan fekete szeptembernek nevezik az elmúlt hónapot, amikor 625-en haltak bele a SARS-CoV-2-vírus okozta betegségbe. Jelenleg 810 súlyos, közülük 206 lélegeztetőgépen lévő beteget ápolnak a kórházakban, ahol eredetileg legfeljebb 800 súlyos Covid-19-es beteg megfelelő színvonalú ellátását tudták vállalni egy időben.

Szerdán 65 694 tesztet végeztek el, melyek 13,6 százaléka bizonyult pozitívnak. Ez a magas százalék azt jelzi, hogy továbbra is erőteljesen terjed a járvány, a csaknem két hete tartó zárlat ellenére. A betegek elsősorban az ultraortodox vallásosok közül kerülnek ki, és az ezekben a napokban kórházi ellátást igénylő új eseteket valószínűleg a zsidó újév zárt helyen, zsinagógákban megtartott vallási tömegrendezvényei okozzák.

Vannak olyan haszid udvarok, és közülük is kiemelkednek a belzi haszidok, akik nem veszik figyelembe a kormány egészségügyi óvintézkedéseiket, és a hétfői jóm-kipúr ünnepen is egész nap zsúfoltan, maszkok nélkül, zárt helyeken imádkoztak, ami várhatóan a jövő héten érezteti majd a hatását a kórházakban.

Ne bolondítsuk a lakosságot!

A koronavírus-kabinet szerdai ülésén Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő az eddig ezerméteres lakóhely-elhagyási távolság kétszáz méterre csökkentését kérte a miniszterektől, de Beni Ganz védelmi miniszter elutasította javaslatát, mert mint mondta: „ne bolondítsuk a lakosságot”. Ezzel az állandóan változó szabályokra utalt, amit a helyi média szerint sokan nem tudnak követni, és ezért nem tartanak be.

A kormányellenes tüntetéseket is csak ezer méteren belül, és csak húszfős csoportokban lehet folytatni csütörtöktől, az új törvény végrehajtási utasításainak kiadásától.

A fekete zászlós tiltakozók már szerdán létrehozták az ország területén ezerméteres sugarú körökben mintegy 2500 csoportból megalakított térképüket. „Ezen a hétvégén eddig ismeretlen mértékű tüntetések fogják megrázni az országot” – ígérték az országszerte szervezett akciókról. Szerda este előbb több száz, majd több ezer tüntető járta Tel-Aviv utcáit, akik az újabb korlátozások ellenére is folytatták tiltakozásukat, elsősorban Benjámin Netanjahu miniszterelnök távozását követelték.

Legnépszerűbb cikkeink