Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Már a Kurucinfó is balliberális a kormányközeli elemzőcégnek

Létrehozva:

Minden ízében újszerű médiapiaci elemzést tett közzé a Fidesz-közeli Nézőpont Intézet, amelyben ledönt egy fideszes sztereotípiát, miszerint még mindig balliberális médiafölényben, hovatovább liberális médiaellenszélben kell dolgoznia a kormánynak – írja az Azonnali. 

A Nézőpont szerint: „A magyar médiapiac kiegyensúlyozott: nagyságrendileg ugyanannyian tájékozódnak konzervatív (84 százalék, 6,8 millió fő), mint balliberális forrásokból (83 százalék, 6,7 millió fő), arányaiban elenyésző azok száma, akik kizárólag csak az egyik típusú médiából tájékozódnak.” Fontos tudni, hogy ezt nem a forgalmi vagy nézettségi adatok alapján, hanem egy hatezer fő személyes megkérdezésével végzett reprezentatív közvélemény-kutatás alapján írják.

De a kutatásnak nem ez a legjobb része, hanem az, ahol arról van szó, hogy a 2010 óta tartó Fidesz-kormányzás alatt nemhogy csökkent volna az úgynevezett balliberális médiumok száma, hanem épp ellenkezőleg, még több is lett belőlük – írja az Azonnali. „Míg 2010-ben még 33 politikailag releváns ilyen felület működött Magyarországon, addig számuk 2020-ra 48-ra növekedett, ami 45 százalékos emelkedést jelent. A szerkesztőségek fenntarthatóságát mutatja, hogy tíz év alatt 19 balliberális felület kezdte meg működését és mindössze 4 médium szüntette meg tevékenységét” – idézik a Nézőpont kutatását. 

A különböző sajtótermékek összeszámolása és besorolása ugyanakkor sajátos nézőpontok szerint történt. Ahogy a lap írja: Az egy dolog, hogy külön médiumként számolják az ATV-t és az atv.hu-t, vagy épp a print HVG-t és a hvg.hu-t, ahogyan több más napi- vagy épp hetilapot és annak online felületét, ennél sokkal izgalmasabb, hogy a kormányközeli intézetnél az ún. balliberális médiumok közé számolják az Azonnalin túl a konzervatív Magyar Hangot, a beszüntetett Heti Válasz újságírói által létrehozott Válasz Online-t, a Jobbik-pártlap Alfahírt, és ami a legbizarrabb: a mai napig „cigánybűnözés”, „zsidóbűnözés” és „holokamu” rovatcímekkel operáló Kurucinfót is.

Az elemzés szerint a médiumok besorolása a „balliberális” Átlátszó osztályozását „követi”, az azonban nem balliberálisként, hanem nem kormánypártiként és kormánypártiként sorolta be az egyes médiumokat, a Kurucinfót pedig meg sem említette.

Legnépszerűbb cikkeink