Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

13 milliárdot kaptak fideszes városok a szemét eltakarítására

Létrehozva:

Forrás: Pixabay

A szemétszedést viszont közmunkásokra bízzák.

13 milliárd forintot különít el a „Tisztítsuk meg az országot!” nevű közterületi takarítási projekt 2020 végéig tartó első ütemére – derül ki a hétfő esti Magyar Közlönyből, amit a Népszava vett észre. A határozat szerint közreműködő szervezet a MÁV, a Magyar Közút, az állami erdészetek és nemzeti parkok, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Pintér Sándor belügyminiszter javasolta „pilot”, illetve pályázaton kiválasztott önkormányzati helyszínek, valamint a Palkovics László innovációs- és technológiai miniszter által – szintén pályázati úton – támogatott egyházak, illetve civil és gazdasági szervezetek.

Ilyen „pilothelyszínként” jelölik ki Csepelt, Kaposvárt, Esztergomot, Monort, Kapuvárt, Balatonfőkajárt, Füzért és Sümeget, és mint a lap megjegyzi, a tavalyi önkormányzati választásokon aratott ellenzéki előretörés ellenére az Orbán-kabinet csak kormánypárti polgármester irányította helyhatóságokat választott ki. A lista kakukktojásának számít Balatonfőkajár, ahol független, de kormánypárti politikusokkal sűrűn együtt mutatkozó polgármester irányít. A hirdetmény szerint a belügyminiszternek a forrás beérkezését követő 30 napon belül egymilliárdos keretű pályázatot kell kiírnia a helyhatóságoknak.

Fővárosi kerület, megyei jogú város és 40 ezres lakosságszám felett 20,

  • 25-40 ezer fő között 15,
  • 10-25 ezer fő között 7,
  • 5-10 ezer fő között 5,
  • 1-5 ezer fő között 3,
  • ezer fő alatt pedig 2 millió forintot

nyerhet e célra egy település legfeljebb. Az októbertől az év végéig tartó második szakaszban a „pilothelyszínek” tapasztalatai alapján a közreműködő szervezeteknek el is kell takarítaniuk területükről a legcsúnyább halmokat. A határozat egy, még a szokásosnál is nyakatekertebb pontja úgy összegezhető – írja a Népszava –, hogy a szemétszedést főleg közmunkásokra bíznák. Az önkormányzatoknak be kell gyűjteniük az avart is. A munkák irányítására Pintér Sándor minisztériuma 50 milliót kap. Azt azonban nem oldja meg a határozat, hogy a közreműködő szervezetek miként szoktassák le a szabálytalankodókat az újabb szemétkihelyezésről.

Legnépszerűbb cikkeink