Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A Boeing és a hatóság hanyagsága miatt zuhant le a két 737-es

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Wikipedia

A Boeing 737 MAX több példánya is lezuhant, 18 hónap vizsgálódás után az illetékes bizottság szerint ez a cég hibája is volt.

Elmarasztalta az Egyesült Államok képviselőházának illetékes bizottsága a Boeing repülőgépgyártó céget és a Szövetségi Légügyi Hatóságot (FAA) a gyártó 737 MAX típusának tervezése és engedélyeztetése miatt, írja az MTI.

A kongresszus alsóháza 18 hónapon keresztül vizsgálta a két légikatasztrófában is érintett Boeing 737 MAX tervezésével és jóváhagyásával kapcsolatos folyamatot. A szerdán megjelent végső jelentésben a Peter DeFazio vezette, demokrata többségű bizottság arra a megállapításra jutott, hogy a Boeing hanyagul tervezte meg a típust, az elbíráló hatóság pedig nem kellő alapossággal tekintette át a műszaki dokumentációt.
A Boeing céget amiatt is megrótta a testület, hogy hibásan mérte fel az úgynevezett átesésvédelmi rendszer (MCAS) teljesítményét, és az új funkcióról nem tájékoztatta a hatóságot, a légitársaságokat és azok pilótáit sem.

A Szövetségi Légügyi Hatóságot abban találta hibásnak a bizottság, hogy hanyagsága miatt nem kellő alapossággal járt el a gép légialkalmassági engedélyének kiadásakor.

A bizottság ugyanakkor aláhúzta: a Lion Air 610-es, és az Ethiopian Airlines 302-es járatának katasztrófája nem egyetlen ok, hanem a Boeing mérnökeinek hibás feltételezései, a cég vezetésében lévő átláthatatlanság és a hatóság hanyagsága miatt következhetett be.
Bár a bizottság olyan szabályok meghozását sürgette, amelyek az FAA szigorúbb eljárását teszik lehetővé, a szenátus illetékes bizottsága szerdán levette a napirendjéről az erről szóló vitát.

A Boeing a bizottsági jelentés nyilvánosságra kerülése után azt közölte, hogy az elmúlt időszakban több módosítást is eszközöltek a 737 MAX-en, több mint 1300 tesztrepülést hajtottak végre. „Megtanultuk a leckét” – olvasható a chicagói székhelyű társaság közleményében.

Legnépszerűbb cikkeink