Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Lezuhant egy utasszállító az magyar-ukrán határnál

Létrehozva:

Hogyan zuhant le az utasszállító, és mi, vagy kik a voltak a gépen?

Szerda délelőtt lezuhant egy utasszállító az ukrán határ közelében, Belgorod területén – írja az Index.  Az orosz Iljusin–76-os katonai utasszállító- repülőgépen az oroszok szerint 65 ukrán hadifogoly volt. Az ukránok szerint ez nem igaz, azt állítják, rakéták voltak a gépen. Aztán elterjedt egy olyan hír is az ukrán sajtóban, hogy ukrán katonák lőtték le a gépet. Aztán az ukrán védelmi tárca azt közölte, hogy mégsem. Az oroszok eközben arról írtak, hogy három rakétával lőhették le a gépet. Ezt követően az oroszok közölték, hogy a gépen mindenki meghalt. Az utasszállító kálváriáját tovább bonyolítja, hogy a nyilvános repülési adatok szerint a gép Iránból repült Oroszországba. Erre az orosz politikusok úgy reagáltak, hogy Kijev, Brüsszel és Washington háborús bűnöket követ el.

Aztán megjelent egy lista arról, hogy hányan lehetettek a lezuhant az utasszállítón

A BBC  szerint az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy a gépen 65 ukrán hadifoglyot szállítottak. Vjacseszlav Gladkov helyi kormányzó közölte, hogy értesítették az esetről, de részleteket még nem árult el. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is ugyanezt nyilatkozta a sajtónak. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség pedig azt, hogy rajtuk kívül még 9 orosz  is volt a gépen. Két orosz Telegram-csatorna is arról számolt be, hogy a gépen 63 ember utazhatott, akik mind meghaltak. Egy harmadik, rendszerint az orosz légierőről író csatorna pedig azt írta, hogy 76 ember volt a gépen és rajtuk kívül a személyzet is meghalt. Az utóbbi csatorna bejegyzését azóta törölték.

Az ukránok szerint olyan rakéták voltak az utasszállítón, amelyekkel a harkivi területet lövik az oroszok

Az ukrán sajtóban korábban megjelent állítás, miszerint az ukrán hadsereg lőtte le az utasszállítót, már nem áll. Az ukrán védelmi minisztérium azt közölte a Szuszpilne hírportállal: egyelőre nem tudják megerősíteni azt, hogy az ukrán légvédelem lőtte le a gépet, jelenleg még ők maguk is gyűjtik az információkat az esetről. Eközben az orosz SHOT! Telegram-csatorna azt írja, hogy szerdán 192 orosz hadifoglyot cseréltek volna ki 192 ukránra a Belgorodi területen, de a támadás miatt ezt az egészet lefújták. Állításuk szerint egy másik utasszállító, egy  Il–76-os is 80 hadifoglyot vitt a helyszínre, ez a gép visszafordult, amikor a másikat találat érte. Ez a csatorna azt írja, hogy a gépet három rakétával – véleményük szerint amerikai Patriot vagy német Iris–T rakétákkal – lőhették le. A három rakétáról szóló információt Andrej Kartapolov, az orosz törvényhozás (Állami Duma) védelmi bizottságának vezetője is megerősítette a RIA Novosztyi szerint. A politikus a SHOT!-nak nyilatkozva hozzátette azt is: szerinte az ukrán hadsereg tudta, hogy hadifoglyok vannak a gépen, és direkt lőtték le, hogy Oroszországot okolhassák a haláluk miatt. Elmondása szerint az ukrán légierő is tudhatta, hogy hol fog repülni a gép, ezért kizárt, hogy összetévesztették valami mással.

Fogolycsere vagy fegyverszállítmány?

A közösségi médiában arra hívták fel a figyelmet egyes felhasználók, hogy a lezuhant gép azonosító száma RA-78830 lehetett. Ez azért érdekes, mert ha ez valóban így van, akkor a gép korábban iráni, egyiptomi terület felett repült.

Mindez látható a Radarbox, illetve a FlightRadar24 nyilvánosan elérhető adataiból is. A gép Irán felől ment Egyiptomba, és onnan indult tovább Törökország irányába (a további útvonala nem látszik, vélhetően amiatt, hogy kikapcsolták a jeladót). A FlightRadar24 adatai szerint a gép kedden repült Oroszországba Iránba, ahonnan szerdán indult vissza az említett kerülővel.

Ha ez igaz, és valóban a fenti azonosítóval rendelkező gép zuhant le Belgorodnál, akkor nem valószínű, hogy ukrán hadifoglyok lehettek a gépen. Az viszont ismert, hogy

(Kiemelt képünkön: Egy orosz Iljusin–76-os katonai repülőgép. Fotó: Wikipédia)

Legnépszerűbb cikkeink