Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A felvételik miatt nem lesz mobilnet Szudánban

Létrehozva:

Forrás: Pikist

Csalástól tartanak, ezért.

A szudáni hatóságok úgy határoztak, hogy szerdától jövő hét csütörtökig lekapcsolják a mobilinternet-szolgáltatást napi három órára, megakadályozandó a puskázásokat az egyetemi felvételi vizsgákon, amelyeket ezen időszak alatt tartanak, írja az MTI.

„Ma utasításokat kaptunk a felsőbb hatóságok részéről a mobilinternet-adatszolgáltatás lekapcsolására vonatkozóan, a vezetékes internet mindazonáltal ugyanúgy működni fog” – közölte az EFE spanyol hírügynökséggel a hírközlési hatóság egy neve elhallgatását kérő forrása.
Az illetékes elmondta: a vezetékes internet normális működése fenntartásának célja, hogy ne befolyásolják a bankok, a vállalatok és az állami intézmények működését.

A forrás a mobilinternet-szolgáltatás felfüggesztését azzal indokolta: a hatóságok attól tartanak, hogy nagy arányban csalnak majd az egyetemi felvételi vizsgákon, ahogyan az történt három évvel ezelőtt, amikor is egyes kérdések kiszivárogtak a vizsgákról, az oktatásügyi minisztérium pedig kénytelen volt megismételtetni őket.

A Szudánban működő három mobiltelefon-szolgáltató szerdán üzenetet küldött ügyfeleinek, amelyben értesítették őket az intézkedésről. Az üzenet szerint az említett időszakban helyi idő szerint reggel 8 és 11 óra között kapcsolják le a mobilinternet-szolgáltatást.

A kelet-szudáni Kasszala állam oktatásügyi minisztériuma kedden beszámolt egy diák őrizetbe vételéről, aki kérdéseket akart lemásolni egy vizsga során a WhatsApp azonnali üzenetküldő alkalmazáson keresztül.

Szudánban az idén mintegy 522 ezer diák vesz részt az egyetemi felvételi vizsgákon a hivatalos adatok szerint. A vizsgák a múlt vasárnap kezdődtek szükségállapot közepette, amelyet a kormány hirdetett a hónap elején az országot sújtó áradások miatt, több mint száz ember vesztette életét.

 

Legnépszerűbb cikkeink