Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Szudán megbénult a katonai hatalomátvétel után

Létrehozva:

Apokaliptikus képet mutat a szudáni főváros | Fotó: Mahmoud Hjaj / Anadolu Agency via AFP

Az államcsíny tüntetésekhez vezetett hétfőn, legalább heten életüket vesztették.

Néptelen utak, bezárt üzletek és megbénult kommunikációs hálózatok jellemezték Szudán fővárosát, Kartúmot és a Nílus partján vele szemben elhelyezkedő Omdurmánt kedden, egy nappal azután, hogy a hadsereg átvette a hatalmat az afrikai országban.

Az államcsíny hatalmas tüntetésekhez vezetett hétfőn, amelyekben egészségügyi források szerint legalább heten életüket vesztették.

Egy nappal később már katonák vigyázták a rendet a fővárosban, miközben a mecsetek hangszóróiból általános sztrájkra buzdították az embereket. A felhíváshoz az orvosok és az állami alkalmazottak is csatlakoztak. A Szudáni Orvosok Központi Bizottsága közölte, hogy az orvosok csak sürgősségi ellátást nyújtanak, a katonai kórházakból pedig teljesen kivonulnak. Eközben minisztériumi tisztségviselők, az állami szféra, illetve a központi bank dolgozói sztrájkba léptek az éjszaka – jelentette az MTI 

A szudáni katonai-civil tanács vezetője, Abdel-Fattáh al-Burháni kedden feloszlatta a szakszervezetek működéséért felelős bizottságokat – számoltak be arab hírforrások. Az internet és a telekommunikációs hálózatok hétfő reggel óta nem működnek.

A Kartúmot Omdurmánnal összekötő hidakat és utakat a hadsereg lezárta. A bankokból és a bankautomatákból nem lehetett pénzhez jutni, és a pénzátutaláshoz használt népszerű mobiltelefonos alkalmazásokat sem lehetett elérni. Omdurmánban néhány pékség kinyitott, de a szokásosnál jóval hosszabb sorok kígyóztak előttük.

„Mi fizetjük meg a válság árát” – panaszkodott egy ötvenes éveiben járó férfi. „Nem tudunk dolgozni, nincs kenyér, nincsenek szolgáltatások, nincs pénz” – tette hozzá.

A szudáni hadsereg hétfőn őrizetbe vette Abdullah Hamdok miniszterelnököt és a kormány több tagját. Hamdokot állítólag azért hurcolták el, mert nem akarta közleményben támogatásáról biztosítani a puccsistákat.

Ezután Burháni bejelentette, hogy feloszlatja az átmeneti kormányt és a tanácsot, és rendkívüli állapotot hirdet ki.    

Burháni egyúttal azt is közölte, hogy hamarosan új, technokrata kormányt alakítanak, szakértők, valamint új parlamentet fiatalok részvételével. Tervei szerint az új kabinet fogja irányítani az országot a 2023-as választásokig.

Legnépszerűbb cikkeink