Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Óvakodjanak a puccstól, üzenték meg a mianmari hadseregnek

Létrehozva:

Több tucat nagykövetség, köztük az Egyesült Államok és az Európai Unió mianmari diplomáciai képviselete követelte a demokratikus normák tiszteletben tartását a délkelet-ázsiai ország hadseregétől pénteken.

„Ellenezzük a választás végeredményének megváltoztatására tett kísérleteket és ország demokratikus átmenetének akadályozását” – írta tizenhét ország mianmari külképviselete közös közleményben.

Jelezték: bíznak abban, hogy békésen zajlik le a parlament február 1-jei ülése, amelyen megválasztják az elnököt és a két kamara vezetőit.

Eközben a mianmari választási bizottság csütörtökön visszautasította a hadsereg vádját, hogy csalással került újra hatalomra Aung Szan Szú Kjí mianmari vezető pártja a november 8-i választáson.

A délkelet-ázsiai országban a voksolás óta nagy a feszültség. A választáson Aung Szan Szú Kjí Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) nevű pártja 396 helyet szerzett meg a 476 fős parlamentben. A hadsereg támogatását élvező Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja (USDP) mindössze 33 mandátumot kapott.

A Mianmart öt évtizedig vezető katonaság kitartóan követeli az eredmények felülvizsgálatát szabálytalanságokra hivatkozva. A hadsereg nem zárta ki a puccs lehetőségét, ha panaszai nem találnak meghallgatásra. A választási bizottság szerint semmi sem igazolja a fegyveres erők állításait.

Min Aung Hlaing, a hadsereg főparancsnoka szerdán az alkotmány visszavonásáról beszélt.

„Az alkotmány minden törvények anyja” – mondta. „Mindenkinek engedelmeskednie kell az alkotmánynak. Azokat a törvényeket, amelyeket nem tartanak be, vissza kell vonni. Ha ez az alkotmány, akkor azt kell visszavonni” – tette hozzá.

Az ENSZ csütörtöki közleményében azt írta: nagy aggodalommal követi a mianmari fejleményeket. A világszervezet felszólította a helyi belpolitikai élet szereplőit, hogy tartózkodjanak a lázítástól és a provokációtól, igazodjanak a demokratikus normákhoz, és tartsák tiszteletben a választás eredményét.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink