Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Mianmari puccs: Uniós vezetők a választások tiszteletben tartására szólítottak fel

Létrehozva:

A 2021. február 1-jén közreadott képen Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsos (b) és Min Aung Hlaing, a hadsereg fõparancsnoka (j) Najpjidóban 2018. július 11-én. A mianmari hadsereg 2021. február 1-jén egy éven át tartó szükségállapotot hirdetett azt követõen, hogy több társával együtt õrizetbe vette az ország de facto vezetõjét, Aung Szan Szú Kjit és Vin Mjintet, az ország elnökét. A fegyveres erõk tulajdonában lévõ Mijavadi televíziós csatorna bejelentette, hogy a hatalmat erre az idõre Min Aung Hlaing, a hadsereg fõparancsnoka veszi át. MTI/AP/Aung Shine Oo

Mianmar népe demokráciát akar – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitika főképviselője.

A mianmari hadsereg február 1-jén egy éven át tartó szükségállapotot hirdetett azt követően, hogy több társával együtt őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjit és Vin Mjintet, az ország elnökét. A fegyveres erők tulajdonában lévő Mijavadi televíziós csatorna bejelentette, hogy a hatalmat erre az időre Min Aung Hlaing, a hadsereg főparancsnoka veszi át.

Európai uniós vezetők ezután felszólították a mianmari hatalomátvételért felelősöket a 2020 novemberében tartott választások eredményének tiszteletben tartására, az alkotmányos rend visszaállítására és a hétfőn kihirdetett szükségállapot nyomán őrizetbe vettek szabadon bocsátására.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében elítélte a katonai puccsot, és „az országszerte tartott razziák során jogellenesen őrizetbe vettek” szabadon bocsátására szólított fel. „A választások eredményét tiszteletben kell tartani, és vissza kell állítani a demokratikus rendet” – fogalmazott.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitika főképviselő kiemelte, hogy a korábbi évtizedek fájdalmas emlékeit idéző államcsíny sérti az ország alkotmányát. Aláhúzta, hogy a szükségállapot kihirdetésével a katonaság meg kívánja hiúsítani a mianmari nép novemberi választásokon kinyilvánított akaratát, és fel akarja számolni erős kötődését a demokráciához. Kijelentette: a demokráciának érvényesülnie kell, ezért azonnal helyre kell állítani a mianmari legitim polgári kormány és a parlament működését. 

(MTI)   

Legnépszerűbb cikkeink