Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

30 évet kapott egy kongói orvvadász

Létrehozva:

Forrás: Pixabay

Harminc év börtönre ítéltek a Kongói Köztársaságban egy hírhedt orvvadászt illegális elefántcsont-kereskedelem és parkőrök elleni gyilkossági kísérlet vádjával – közölte a Wildlife Conservation Society (WCS) nevű természetvédő csoport.

A WCS mérföldkőnek nevezte a bűnügyet az orvvadászok felelősségre vonásában. Ez volt ugyanis az első eset, hogy valakit a Kongói Köztársaságban bűntetőjogi felelősségre vontak ilyen cselekményekért.

A természetvédők szerint a Guyvanho néven is ismert Mobanza Mobembo Gerard 2008 óta vezetett orvvadász-expedíciókat a közép-afrikai országban, amelyeken több mint ötszáz elefántot öltek meg.

„Az ítélet nagyon erős üzenet, hogy a vadon élő állatokkal kapcsolatos bűncselekményeket nem tűrik el többé, és a legmagasabb szinten fogják üldözni” – közölte Emma Stokes, a WCS regionális igazgatója állásfoglalásában.

A Guyvanho elleni vádak egy 2019-es incidenssel kapcsolatosak. Orvvadász csoportja állítólag tüzet nyitott parkőrökre és többeket megsebesítettek közülük a Kongói Köztársaság északi részén található négyezer négyzetkilométer területű Nouabale-Ndoki természetvédelmi parkban. A sűrű aljnövényzettel rendelkező őserdei terület ideális életteret biztosít a ritka erdei elefántoknak. 2010 óta az erdei elefántokat az afrikai elefántoktól különböző fajként sorolják be.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink