Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Nem csitulnak az indulatok az USA-ban – rendkívüli állapotot hirdettek

Létrehozva:

Forrás: Wallpaperflare

A wisconsini Kenoshában folytatódtak az erőszakos tüntetések és a gyújtogatások, amelyek vasárnap kezdődtek, miután rendőrök hátba lőttek egy afroamerikai férfit.

A megmozdulásokat és az erőszakot az éjszakai kijárási tilalom sem csökkentette. A Michigan-tó délnyugati részénél fekvő városban az afroamerikaiak üzleti negyedét csaknem teljesen lángba borították, boltokat fosztottak ki és járókelőket támadtak meg. Egy tüntető szerint a városon kívülről érkező fehérek tették ezt. A tüntetők ugyanazt skandálták, amit a Minneapolisban május végén rendőri intézkedés közben meghalt George Floyd halála utáni tüntetéseken „nincs igazság, nincs béke!”.

A zavargások vasárnap este kezdődtek, miután a városban két rendőr egyelőre tisztázatlan körülmények között többször hátba lőtte Jacob Blake 29 éves afroamerikai férfit. Blake-et még vasárnap megoperálták, a kórház jelentése szerint állapota stabil. A családja kedden arról számolt be a sajtónak, hogy a férfi deréktól lefelé valószínűleg egy ideig béna lesz, de az orvosok abban bíznak, hogy javulni fog az állapota, ahogy szívódik fel a sebesülések okozta duzzanat.

A rendőröket azonnal felfüggesztették, kényszerszabadságra küldték és megkezdődött az ügy kivizsgálása is. Kenoshában a rendőröknek nincs testkamerájuk. A lövöldözésről nyilvánosságra került videót egy járókelő készítette a mobiltelefonjával.
Kenoshában vasárnaptól éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, és Tony Evers, Wisconsin állam demokrata párti kormányzója a városba vezényelte a Nemzeti Gárdát is.

A Nemzeti Gárda és a rendőrség tagjai füstbombákkal és gumilövedékekkel próbálták meg oszlatni a tüntetőket. A Black Lives Matter (BLM, Fekete életek számítanak) mozgalom helyi vezetője, Clyde McLemore kedden újságíróknak azt mondta: a demonstrációt addig folytatják, amíg a rendőröket bíróság elé nem állítják.

„A város lényegében porig égett, épületről épületre égett le” – jelentette ki újságíróknak Zach Rodriguez, a megyei kormányhivatal igazgatóságának egyik tagja, hozzáfűzve, hogy „ebből elég volt”.

Evert kormányzó kedd délután bejelentette: rendkívüli állapotot hirdet a városban, és százról 250-re növeli a Nemzeti Gárda kirendelt tagjainak létszámát. A demokrata párti politikus hangsúlyozta: a Nemzeti Gárdának biztosítania kell a tüntetők biztonságát, valamint meg kell védenie az épületeket és a kulcsfontosságú infrastruktúrát.

Kedden délután több amerikai sajtóorgánum is arról adott hírt, hogy Jacob Blake két nő verekedésébe próbált meg beavatkozni, amikor a rendőrök rálőttek.

A kenoshai zavargások nyomán ismét tüntetések kezdődtek Wisconsin több városában, Minneapolisban, New Yorkban és a szövetségi fővárosban, Washingtonban is.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink