Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Sötét felhők a Budai Arborétum felett

Létrehozva:

Lapértesülések szerint ismét felmerült, hogy kiköltöztetik felsőoktatási funkciókat az egykori Kertészeti Egyetem legendás Villányi úti otthonából. A nagyjából 125 éves kert Budapest egyik legdrágább telke lehet, ugyanakkor természetvédelmi terület és kulturális örökség.

Néhány éven belül költöznie kell a kertészeti, élelmiszeripari és borászati képzésnek a Villányi úti arborétumból – értesült a Magyar Narancs. Mint írják a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) Budai Campusának illetékeseihez az utóbbi hetekben olyan megkeresések érkeztek, hogy mekkora területi igényeik vannak ahhoz, hogy a jelenleg a Villányi úton működő intézmény Gödöllőre költözzön. A lap szerint a campusnak 2025-ig ki kell kiköltöznie emblematikus otthonából. 

Az alsó és felső kertből álló Budai Arborétum természetvédelmi terület. A borászképzés a XIX. században indult a Gellért-hegy déli lejtőjén, az iskola 1894-ben vált Magyar Királyi Állami Kertészeti Tanintézetté, ez lett a későbbi kertészeti főiskola majd egyetem elődje. Ezzel egy időben – azaz nagyjából 125 éve – alakították ki az arborétumot is. 

Bő 100 évvel később a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemet a Szent István Egyetemhez csatolták a felsőoktatási integráció keretében, ekkor merült fel először a karok kiköltöztetése. Az „arbor” megvédése azonban olyan egyetemi hagyomány, amelyet akkor nem tudtak letörni. Az oktatók és a hallgatók közös, erőteljes tiltakozása vezetett ahhoz, hogy a Budai Campus átkerült a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem szervezetébe, közösen hozva létre a Budapesti Corvinus Egyetemet. 2016-ban azonban a kormány ismét visszacsatolta a karokat a gödöllői Szent István Egyetemhez, a Budai Campus jelenleg a MATE egyes intézeteinek ad otthont.

A Budai Campus értékesítési folyamata akkor kezdődött újra, amikor a Corvinus szétszedésével a budai karokat az érintettek tiltakozása ellenére újra a Szent István Egyetemhez csatolták. A változtatás kormányzati élharcos-végrehajtója Palkovics László jelenlegi innovációs és technológiai miniszter volt, akkor még felsőoktatási államtitkárként – emlékeztet a Magyar Narancs cikke. A Corvinus szenátusa 2015 szeptemberében nagy többséggel el is utasította a budai karok elvételét, ez azonban már csak véleménynyilvánítás volt, nem befolyásolta a kormánydöntést. A Corvinust ugyanis elsőként szervezték ki alapítványi fenntartásba. 

A lap megkereste a Campus főigazgatóját és a MATE rektorát is, választ azonban egyik helyről sem kapott. Mivel 2015-ben az a szóbeszéd terjedt, hogy Csányi Sándor OTP-vezér nézte ki magának a rendkívül értékes területet luxushotel-fejlesztés számára és a MATE alapítványi kuratóriumának elnöke is Csányi Sándor, ezért megkérdezték az OTP Ingatlan Zrt.-t is a tervről. Válaszukban azt írták, hogy sem az OTP Ingatlan Zrt.-nek, sem az OTP Csoport más tagjának nincs ilyen fejlesztési terve.

tl

(Kiemelt kép: RÓKA LÁSZLÓ – MTVA-BIZOMÁNYOSI)

Helyreigazítás

Fenti cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy 2015-ben Csányi Sándor luxushotel építését tervezte az egykori Kertészeti Egyetem, ma MATE Villányi úti campusának helyén. A valóság ezzel szemben az, hogy Csányi Sándornak azóta sincsenek ilyen tervei. A hibáért olvasóink és az érintettek elnézését kérjük.

Legnépszerűbb cikkeink