Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kinyitott a Római-parti szabadstrand

Létrehozva:

Közel 50 év után újra van dunai szabadstrand Budapesten. De vajon lehet-e fürdeni a Dunában?

Múlt hét pénteken megnyitott a Római-parton a Plázs, Budapest új dunai szabadstrandja. Az ingyenes fürdőzőhely a Fák a Rómain elnevezésű civil csoport, a Város és Folyó Egyesület (Valyo) és az önkormányzat együttműködésével valósult meg. Mint arról egy éve a Pesti Hírlap is beszámolt, a tavaly nyári tesztfürdőzés sikere igazolta, hogy a Római-part régi arculatának helyreállítására óriási lakossági igény mutatkozik.

Figyelembe véve, hogy évtizedekig közegészségügyi okokból volt tiltva, hogy megmártózzunk a Dunában, érthető a vízminőség miatti aggodalom, amelyet csak fokoz a Garamon nemrégiben történt, tömeges halpusztulást okozó szennyezés is. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság mérései szerint azonban, már Szobnál kielégítő a vízminőség, amiről az tehet, hogy a Dunát jelentősen felhígulva érte el a szennyezés, amelyet a jóval nagyobb folyam még tovább hígított. A korábbi, állandónak nevezhető terhelés viszont már korábban, a szennyező üzemek bezárásával és az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep 2011-es átadásával megszűnt. Béres András, Római-partért felelős alpolgármester a Facebookon úgy válaszolt a lakossági aggodalmakra, hogy az elmúlt hét összes napján vizsgálták a víz minőségét a Rómain a nyitás előtt és minden alkalommal kitűnő vízminőséget állapított meg a labor.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint kulturált strandolást a Pénzügyőr SE területén található zuhanyzó, vécé, pelenkázó és öltözők biztosítják. A strand bejáratánál található tájékoztató táblán napi adatok találhatók a víz minőségéről, hőmérsékletéről, a külső hőmérsékletről és az UV sugárzás mértékéről. A fürdőzők biztonságáról vízimentő-szolgálat gondoskodik. 

 

Nem volt kijelölt hely

1973-ban betiltották a fürdést a Dunában. A vízminőség romlása miatt bevezetett intézkedés egész pontosan úgy szólt, hogy csak a kijelölt helyeken lehet bemenni a folyóba, ilyen azonban július elejéig nem volt a Duna fővárosi szakaszán. A Lágymányosi-öböl partján található SHO BEACH fizetős strandként kezdte működését egy hónapja.

tl

(Kiemelt kép: OBUDA.HU)

Legnépszerűbb cikkeink