Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kamcsatkánál van valami a vízben, aminek nagyon nem kéne ott lennie

Létrehozva:

Egy tisztázatlan eredetű vízszennyezésre hivatkozva az orosz távol-keleti hatóságok felszólították a kamcsatkai lakosságot, hogy maradjon távol egy, a turisták körében népszerű tengerparti strandtól.

A Greenpeace zöldszervezet szerint a rejtélyes vízszennyezés újabb bizonyítéka egy ökológiai katasztrófának, amely szörfözőket betegít meg a térségben.

Vlagyimir Szolodov, a kamcsatkai régió kormányzója szerint egyelőre csak az jelenthető ki, hogy „vízszennyezés történt”. Mint elmondta, az előzetes vizsgálatok már megerősítették, hogy a tengerben megemelkedett a kőolajszármazékok és a fenol nevű kemikália szintje, a végleges eredményekre azonban még várni kell.

A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint a rejtélyes szennyezés már hetek óta észlelhető a fekete vulkáni homokkal borított Halaktirszkij-strandon, megváltozott a víz színe, és mindazok, akik kapcsolatba kerültek vele, torokfájásra, látásromlásra, szemszáradásra, hányingerre, gyengeségre, hányásra és lázra panaszkodnak.

A közösségi médiára felkerült, és a Greenpeace által begyűjtött videókon tömegével láthatók partra mosott döglött fókák, halak, polipok és más tengeri élőlények. A zöldszervezet szerint a helyzet komolyságára utal, hogy végig a parton tömegével hevernek a döglött tengeri állatok.

Egy szombati szemle után a helyi hatóságok azt mondták, hogy vihar sodorta partra az állattetemeket. Néhány napja Alekszej Kumarkov, a régió ügyvezető környezetvédelmi minisztere arról beszélt, hogy az olajtermékek és a fenol szintje 3,6-, illetve 2,5-szeresen haladja meg a küszöbértéket.

A tömeges állatpusztulás felvetette a gyanút, hogy hajókból olaj szivárgott a tengerbe, de az orosz védelmi miniszter tagadja, hogy esetleg hadihajók lennének felelősek a szennyezésért.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink