Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Gerendaiék és a Lupa megúszta, de a Sziget jövőképe borús

Létrehozva:

Strandolók kánikulában a budakalászi Lupa-tónál 2020. augusztus 9-én. | Fotó: MTI / Mohai Balázs

Veszélyben a nagy nyári fesztiválok jövője?

Túl van a másfél éves válságon Gerendai Károly és Lakatos Péter budakalászi strandvállalkozása: a Lupa Beachet tavaly nyáron ugyanis két járványhullám között is nyitva tudták tartani. A Sziget atyja azonban úgy látja, hogy a pandémia miatt sötét jövő vár a nagy nyári fesztiválokra.

A Sziget-alapítóként ismert, bár a fesztiválcégtől évek óta távolodó Gerendai Károly körül mára vagy két tucat vállalkozást tartalmazó cégháló alakult ki. Szavai szerint ennek fő oka, hogy mindig társakkal alapít egy-egy vállalkozást a közös elképzelésekre. Ugyanakkor elismeri, mára valóban kissé kuszává váltak a belső elszámolások, amit rendezni terveznek – írta a Népszava Gerendait is megszólaltató cikkében.

A lap emlékeztet: Gerendai mostanában a Lakatos Péter Videoton-vezérigazgatóval közös Lupa-tavi strandberuházásával büszkélkedik leginkább. A strandot 2018-ban 3 milliárdos beruházással elindító cég tavaly a 2019-eshez közeli, hatszázmilliós árbevétel mellett alig csökkenő, 11 milliós nyereséget termelt. A járványhelyzethez képest meglepően kedvező számok oka, hogy a tavaly nyári járványhullámvölgyben működhettek.

A strandingatlant külön cég, a Lupa Vagyonkezelő jelképezi, amely néhány tíz milliós – a Lupa Strand által fizetett bérleti díjból származó – bevételből szintén hozott közel nyolcmilliós nyereséget. Gerendai idén jobb számokban bízik. A vendéglátásban Gerendai cégeit is elkaszálta a válság, és a feketelistáról nem maradhat le a Sziget sem, melynek zrt.-jét Gerendai Károly és szervezőtársa, Takács Gábor közös cége, a Szigerta Invest 22,9 százalékban jegyzi.

Bár az eladási szerződés szerint a többségi tulajdonos tavaly megvette volna a kisebbségi részeket is, a teljesítést a vis maior-helyzet felülírta. Az ügyről később ülnek le tárgyalni, de Gerendaitól távol áll a többség visszavásárlásának gondolata is. A vírusfélelmek miatt ugyanis a nemzetközi fesztiválok közeljövője tekintetében borúlátó.

PH

Legnépszerűbb cikkeink