Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Megmenekülhet a Szigetcsúcs

Létrehozva:

Fotó: MTI / Mohai Balázs

Pedig alig néhány napja kezdődött meg a kisoroszi Szigetcsúcson tervezett beruházás előkészítése.

A fejlesztési államtitkár, aki egyébként a körzet egyik jelöltje is lesz 2022-ben, most mégis inkább leállítaná az egész projektet.

Váratlan fordulat történt, ugyanis Vitályos Eszter, az Emmi európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára – és egyébként a Fidesz 2022-es jelöltje az országgyűlési választáson – bejelentette, azt fogja javasolni a kormánynak, hogy ne kezdődjön meg a kisoroszi Szigetcsúcson az a fejlesztési beruházás, ami ellen már több ezren tiltakoztak korábban. Az államtitkár azt írta, tudatában van annak, hogy a fejlesztések csakis a lakosság támogatásával tudnak zökkenőmentesen végigfutni.

A körzet MSZP-P-Momentum által támogatott előválasztási jelöltje, Buzinkay György a WWF Hungary-re hivatkozva azt állítja, hogy egy egyszerű adminisztrációs hiba miatt nem került természetvédelmi oltalom alá a Szigetcsúcs, emiatt létesülhetne ott most a természetet veszélyeztető beruházás.

A politikus az Agrárminisztériumhoz fordulva közérdekű adatigényléssel élt annak érdekében, hogy megtudja, tudatában vannak-e a hibának. Emellett az iránt is érdeklődött, hogy a szükséges jogkörrel rendelkező Nagy István miniszter kívánja-e korrigálni a hibát, valamint indítanak-e felülvizsgálatot annak érdekében, hogy kiderüljön, máshol is történt-e hasonló kavarodás a helyrajzi számokkal?

A Telex arról számolt be, hogy a kisoroszi önkormányzat éppen a „túlturizmusra” hivatkozva akar fejlesztésbe kezdeni a területen, mondván, nincs más választásuk, mint kiépíteni a szükséges infrastruktúrát. A tervek szerint a Szigetcsúcsra vezető utat lebetonoznák, a volt focipályán kibővített parkolót hoznának létre, és összesen 14 mobil konténert, 44 WC-t és harminc zuhanyállást alakítanának ki.

A terület Natura 2000 természeti védettség alatt áll, és a Duna–Ipoly Nemzeti Park is védi elvileg. Az illetékes Pest Megyei Kormányhivatal azonban áldását adta a projektre annak ellenére is, hogy a beruházás bevallottan tovább fogja növelni a látogatószámot a védett területen.

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink